vrijdag 14 december 2012

Belgisch Parlement verzwaart Anti-Homo straffen

In Belgiƫ heeft de Kamer donderdag unaniem het wetsontwerp goedgekeurd waardoor straffen voor homofoob geweld verdubbelen. De oppositie (N-VA, Vlaams Belang en Groenen) stemde mee met de regeringsmeerderheid voor de strafverzwaring.

De maximumstraffen voor homofoob geweld verdubbelen door dit ontwerp. Maar als de maximumstraf vijf jaar of meer is, komt er telkens vijf jaar bij. Een straf van 20 jaar komt op 30 jaar.

Het ontwerp geldt niet alleen voor homofoob geweld, maar voor alle discriminerend geweld: dus ook racistisch en seksistisch geweld of geweld tegen bejaarden omdat ze bejaard zijn. Bovendien wordt geweld tegen transgenders toegevoegd aan de groepen tegen wie discriminerend ge- weld kan worden gebruikt.

Ook de geldboetes worden verdubbeld met een maximum van 500 euro. In 2003 waren de minimumstraffen al verdubbeld, maar dat wordt weer afgeschaft.

Het wetsontwerp van justitieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) kwam er naar aanleiding van de homofobe moord op Ihsane Jarfi (32). Zijn lijk werd op 29 april door wandelaars in Hoei gevonden en onderzoek wees uit dat de vier daders hadden gehandeld uit homohaat.

bronnen: GayKrant.nl / Gazet van Antwerpen