maandag 10 december 2012

Eerste Homohuwelijken voltrokken in Washington


Tientallen homoseksuele stellen dromden zondag samen rond het stadhuis in Seattle, in de Amerikaanse staat Washington. Nadat het homohuwelijk vorige maand per referendum was gelegaliseerd konden homo's en lesbiènnes elkaar zondag voor het eerst eeuwige trouw beloven.

Hoewel op verschillende plekken in de staat huwelijken werden gesloten hadden de grote feestelijkheden plaats bij het stadhuis in Seattle, waar meer dan 130 stellen in de echt werden verbonden. Het stadsbestuur had vijf kapellen ingericht om aan de vraag te voldoen. Van 10.00 uur tot 17.00 uur klonk geregeld applaus van genodigden in het stadhuis.

"Ik heb hier geen woorden voor", zei Caren Goldenberg, die trouwde met haar partner Casey Evans. "Ik ben hierdoor echt trots op mijn stad." Burgemeester Mike McGinn, die de gelukkige stellen verwelkomde, noemde het 'een grootse dag, een vreugdevolle dag'. "Het is echt prachtig", zei hij. "Een nieuw burgerrecht wordt erkend in dit grootse burgerlijke instituut."

De uitslag van het referendum werd woensdag definitief goedgekeurd. Honderden homoseksuele stellen in Washington konden vanaf donderdag in ondertrouw gaan, maar vanwege een wachttijd van drie dagen moesten ze tot zondag wachten om elkaar het jawoord te geven.

Naast Washington werd het homohuwelijk vorige maand ook gelegaliseerd in Maine en Maryland. Daarmee komt het totale aantal staten in de VS waar homo's en lesbiènnes kunnen trouwen voorlopig uit op negen. Ook in Maryland konden mensen vanaf donderdag in ondertrouw gaan, maar met de ceremonie moet worden gewacht tot 1 januari. In Maine wordt de nieuwe wet van kracht op 29 december.

bronnen: FokNieuws.nl / AP