dinsdag 11 december 2012

Plan voor roze Bi-culturele Jongeren in Amsterdam


COC Amsterdam ontwikkelt een 'roze ketenaanpak' met als doel mogelijk te maken dat de ruim 3.400 roze bi-culturele jongeren zichzelf kunnen zijn in Amsterdam. De roze ketenaanpak bestaat uit opvang, empowerment en de mogelijkheid tot arbeids- participatie. De roze ketenaanpak is het antwoord van COC Amsterdam op het GGD-rapport 'Zo gezond zijn Amsterdamse jongeren'.

"Het GGD rapport 'Zo gezond zijn Amsterdamse jongeren' toonde onomstotelijk aan dat voor deze kwetsbare groep roze Amsterdamse leerlingen van diverse etnische komaf dringend actie gewenst is", aldus voorzitter Jan van Asch. "En daarmee is COC Amsterdam aan het werk gegaan".

Het rapport liet zien dat het met de acceptatie van homoseksualiteit op Amsterdamse scholen droevig is gesteld. Gemiddeld genomen accepteert ruim 20% van de Amsterdamse 13-14 jarige scholieren hun mede homoscholieren niet. Onder scholieren van Turkse en Marokkaanse afkomst is de afkeer zelfs 4-5 keer zo hoog dan bij scholieren van Nederlandse komaf. "Dus stel je de positie van een Amsterdamse Marokkaanse lesbienne of homo op school eens voor, een onmogelijke en onveilige situatie", zegt Van Asch.

De problematiek van roze bi-culturele jongeren is tweeledig. Eerst is er de acceptatie van de eigen seksuele gevoelens, maar als tweede vooral de problematische omgang met de vaak zeer afwijzende houding in de eigen directe leefomgeving. Niet zelden leidt dit tot een totale breuk met de eigen familie, vrienden en culturele achterban. Of erger.

Opvang en begeleiding vanuit een veilige omgeving is dan ook zéér noodzakelijk. Vandaar dat COC Amsterdam, met ruime expertise op dit terrein, inzet op de continuering van het project Veilige Haven binnen haar vereniging. "De 'outreach' functie van dit instituut moet niet worden onderschat", licht Van Asch toe. "De loketfunctie van Veilige Haven zorgt ervoor dat we roze bi-culturele jongeren vanuit een veilige plek doorverwijzen naar passende hulpverlening of opvang". Daarnaast biedt het door COC Amsterdam georganiseerde Wereldcafé een veilige ontmoetingsplek voor lotgenoten.

Dit is echter niet voldoende. In de visie van COC Amsterdam is in het kader van empowerment meer nodig. De weinige roze bi-culturele jongeren die als rolmodel kunnen en durven fungeren hebben ondersteuning nodig. COC Amsterdam werkt daarom aan een initiatief met als doel optimale ondersteuning bieden aan deze pioniers in de roze bi-culturele wereld. Ook bieden we hen de mogelijkheid nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Voorts ontwikkelt COC Amsterdam op het gebied van arbeidsparticipatie een nieuw initiatief. Met de opzet van een platform en netwerk- bijeenkomsten waar roze Amsterdamse zzp'ers en het (roze)Amsterdamse bedrijfsleven elkaar treffen, biedt COC Amsterdam ook roze bi-culturele jongeren de kans zich te oriënteren op de arbeidsmarkt in een veilige omgeving.

Jan van Asch: Het gaat ons om de ketenaanpak, wij richten dit aanbod zó in dat iedereen hier op persoonlijk niveau kan instappen. Zo werken wij vanuit kracht aan de dubbele achterstandspositie van onze roze Amsterdamse bi-culturele jongeren."

bronnen: GayKrant.nl / COC Amsterdam