maandag 24 december 2012

Voorvechter Homohuwelijk VS overleden


Richard Adams, een van de voorvechters van het homohuwelijk in de Verenigde Staten, is op 65-jarige leeftijd overleden. Hij stierf na een kort ziekbed in zijn woning in Hollywood.

Richard Adams en zijn partner Tony Sullivan, met wie hij 43 jaar samen is geweest, ontvingen in 1975 weliswaar hun trouwboekje, maar moesten decennialang strijden voor de erkenning ervan. Ze maakten destijds gretig gebruik van de vrijzinnige denkbeelden van een ambtenaar van de burgerlijke stand in de staat Colorado, Clela Rorex, die homoseksuele paren in de echt verbond nadat ze zich ervan had overtuigd dat in de wet- geving van Colorado niets was opgenomen dat het homohuwelijk expliciet verbood.

Stormloop
Rorex veroorzaakte een kortstondige stormloop van homostellen die graag wilden trouwen. Adams en Sullivan hoorden bij de eerste zes homo- seksuele paren die door Rorex werden gehuwd. Toen de minister van Justitie van de staat Colorado hoorde van Rorex' praktijken, liet hij ze onmiddellijk stopzetten. Adams zou zijn hele leven lang contact blijven houden met Rorex.

De motivatie om te trouwen kwam bij Adams destijds niet voort uit zijn strijdlust voor de homo-emancipatie, maar uit de wens op die manier een verblijfsvergunning te krijgen voor Sullivan, die de Australische nationaliteit had. Zodra ze waren getrouwd, dienden ze een verzoek in bij de immigratiedienst. Die reageerde met een brief waarin stond: 'U hebt niet kunnen aantonen dat een bona fide echtelijke verbintenis kan bestaan tussen twee nichten.'

Nationale roem
De rechtszaak die Adams daarop aanspande, was de eerste in de Verenigde Staten waarin erkenning van het homohuwelijk werd bepleit. Na 1979 bewandelde hij de weg naar de hoogste Amerikaanse gerechtelijke instanties, en steeds kreeg hij nul op het rekest. Tegen de tijd dat Sullivan geconfronteerd werd met zijn mogelijke uitzetting, midden jaren tachtig, had het paar nationale roem verworven. Adams en Sullivan trokken van talkshow naar talkshow.

Na een verblijf van een jaar in Europa besloot het stel, toen Adams' aanvraag van een Australische verblijfsvergunning eveneens werd afge- wezen, terug te keren naar de VS. In Los Angeles leidden de twee een onopvallend bestaan, totdat het homohuwelijk dit jaar in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan: verschillende staten wilden het toelaten, president Obama wierp zich op als voorstander.

TV-documentaire
Daardoor ging de aandacht opnieuw uit naar Adams en Sullivan, de strijders van het eerste uur. Ze werden gebombardeerd tot de hoofd- personages in Limited Partnership, een tv-documentaire over het homohuwelijk die nog moet worden uitgezonden.

Tot twee dagen voor zijn dood was Adams bezig met de wetgeving over het homohuwelijk, waarvan het Amerikaanse Hooggerechtshof begin deze maand dan eindelijk aankondigde er een principiële uitspraak over te willen doen. Die wordt in juni verwacht.

bronnen: De Volkskrant / Miami Herald (Video)