zaterdag 22 december 2012

SGP wil einde aan term 'Weigerambtenaar'


SGP-Kamerlid Bisschop heeft woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer de regering gevraagd afstand te nemen van de uitdrukking 'weigerambtenaar'. In het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt de term gebruikt om een trouwambtenaar aan te geven die om persoonlijke beweegredenen weigert een huwelijk te sluiten tussen twee personen van het zelfde geslacht. Het SGP-Kamerlid laat weten dat hij zich stoort aan het gebruik van het "scheldwoord weigerambtenaar" in het regeerakkoord.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken antwoordde dat de term niet uit het regeerakkoord zal worden geschrapt om dat het een "heldere term is die de lading dekt". "Zo'n ambtenaar weigert namelijk een deel van zijn taak te vervullen", aldus Plasterk. Volgens de minister moeten alle trouwambtenaren alle huwelijken sluiten: "Je kunt ook niet zeggen: Ik wil alleen protestanten trouwen."

In het zelfde debat wilde ChristenUnie-Kamerlid Segers weten waarom de visie van de minister op de rechten en plichten van trouwambtenaren met gewetensbezwaren zo veranderd is. Tijdens debatten over de invoering van het homohuwelijk, ruim tien jaar geleden, was iedereen van mening dat gewetensbezwaarde ambtenaren geen strobreed in de weg gelegd hoefde te worden. Plasterk antwoordde dat dat te maken heeft met een verschuiving in denken, ook bij hem persoonlijk. Eerder werd homoseksualiteit gezien als een vorm van gedrag, tegenwoordig als een persoonskenmerk, aldus de minister.

bron: GaySite.nl