dinsdag 18 december 2012

Surinaamse politicus vreest Homo-trouwrechten


De Surinaamse parlementariër Ronny Asabina (BEP: Broederschap en Eenheid in de Politiek) maakt zich ernstig zorgen. Nu Uruguay het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht openstelt, vreest hij dat Suriname zal volgen.

Beide landen maken immers deel uit van de Unie van Zuid-Amerikaanse staten, Unasur. En daar wordt gestreefd naar blokvorming en één nationaliteit. De ontwikkelingen in Uruguay beloven in zijn ogen niet veel goeds. "We zien dat steeds meer burgers in landen zich willen reflecteren naar de witte man. Alsof blankheid en wit zijn geassocieerd worden met het ultieme goede", zegt Asabina tegenover de Times of Suriname. "Homoseksualiteit wordt 'gepropageerd' in westerse landen. Dat wordt maar blindelings overgenomen door andere landen, omdat het westers is."

Suriname volgend jaar voorzitter van Unasur. Voor Asabina is het aanleiding om zich af vragen of homoseksualiteit dan op de agenda staat. Hij vreest een waar Sodom en Gomorrah de komende jaren. "Een vriend van me heeft me gezegd dat ik de strijd zal verliezen, omdat we te maken hebben met een geaardheid die voor een belangrijk deel uitgedragen wordt door mensen in de entertainmentwereld."

Asabina kwam vorig jaar zomer in opspraak door homofobe uitlatingen. In het parlement noemde hij homoseksualiteit 'Een ziekte. Een afwijking die we met wortel en tak moeten uitroeien.'

bronnen: GayKrant.nl / Times of Suriname