dinsdag 22 januari 2013

Bisdom wijst Uittreders op Woorden van de Paus


Bisdom wijst uittreders op woorden van de Paus: "Hij zei niets over Homo's". "We hechten eraan te verklaren dat de paus niet over homoseksuelen heeft gesproken en hen ook niet heeft aangeduid als bron van kwaad of bedreiging voor de wereldvrede".

Het bisdom Haarlem-Amsterdam gaat iedereen die de afgelopen weken heeft aangegeven zich te willen laten uitschrijven een speciale brief sturen. Daarin wijst het bisdom er op dat de paus in zijn kerstspeech homo's "niet heeft aangeduid als bron van kwaad of bedreiging voor de wereldvrede".

De speech leidde internationaal tot grote verontwaardiging. Benedictus sprak zich enkele dagen voor kerst kritisch uit over 'gender-ideologie', een rooms-katholiek paraplubegrip voor alles van niet-traditionele gezinssituaties tot de vervaging van sekserollen.

In de berichtgeving en op sociale netwerken werd die term al snel synoniem met homoseksualiteit. Benedictus zette volgens sommigen frontaal de aanval in op homo's en het homohuwelijk.

'Misschien bent u een van degenen die erg boos zijn geworden over uitspraken die de paus zou hebben gedaan over homoseksuelen', schrijft hulpbisschop Jan Hendriks aan leden die sindsdien verzochten tot uitschrijving. 'We hechten eraan te verklaren dat de paus niet over homoseksuelen heeft gesproken en hen ook niet heeft aangeduid als bron van kwaad of bedreiging voor de wereldvrede.'

Neem gerust contact op als je terug wilt keren
De paus heeft volgens de bisschop 'niet tot haat willen aanzetten'. 'Wél is de paus opgekomen voor de waarde van het traditionele gezin.' Wie terug wil keren in de kerk kan contact opnemen met zijn of haar lokale pastoor, merkt Hendriks op. Ook is de uittreder welkom als hij over zijn beweegredenen wil praten.

Haat zaaien en mensen afschrijven gaan volgens Hendriks in tegen de 'diepste overtuiging' van de kerk. 'De leer van de katholieke kerk is dat homoseksuelen 'met respect, begrip en fijngevoeligheid' behandeld moeten worden en dat iedere vorm van onrechtmatige discriminatie moet worden vermeden'.

Honderden uitschrijvingen
Het bisdom kreeg sinds eind december enkele honderden uitschrijvingen binnen. Dat is volgens een woordvoerder significant meer dan normaal. 'We krijgen vooral uitschrijfverzoeken als uitschrijven in het nieuws is. Normaal gesproken maken slechts enkele tientallen leden deze keuze.'

De bisschoppenconferentie maakte vorige week bekend dat parochies en bisdommen zich vanaf eind februari moeten houden aan één 'eenvoudige' procedure. De regeling komt op alle lokale kerkwebsites te staan en vervangt de uitschrijfprocedures die de bisdommen er nu op nahouden.

bron: Trouw.nl