zondag 27 januari 2013

Bob Angelo-penning voor 'Roze Imam' en Transgenderbeweging


De Bob Angelo-penning van het COC is dit jaar toegekend aan 'Roze Imam' Muhsin Hendricks en de Nederlandse transgender- beweging. De winnaars ontvingen de prijs op zondagavond 27 januari in Paradiso in Amsterdam uit handen van COC-voorzitter Tanja Ineke, wegens hun bijzondere verdienste voor de emancipatie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders.

"Imam Muhsin Hendricks levert een bijzonder waardevolle bijdrage aan het debat over seksuele voorkeur, genderidentiteit en islam in Nederland, Zuid-Afrika en de wereld", aldus COC-voorzitter Ineke. "Maar hij ontvangt de prijs bovenal omdat hij veel LHBT-moslims de kracht geeft om te zijn wie ze zijn: Moslim én LHBT."

De Zuid Afrikaanse Hendricks volgde een orthodoxe imamopleiding in Pakistan en kwam tot de conclusie dat de Koran homoseksualiteit niet afkeurt. In 1996 richtte hij The Inner Circle op om dit inzicht te delen en LHBT-moslims te steunen. De imam bracht in 2011 en 2012 bezoeken aan Nederland op uitnodiging van het COC. Hij sprak met LHBT-moslims, migrantenorganisaties en werkt met het COC aan een Nederlandse tak van The Inner Circle. Bij de Verenigde Naties sprak hij in 2012 met vertegenwoordigers van tal van overheden, waaronder de Verenigde Staten.

De tweede Bob Angelo-penning gaat naar de Nederlandse transgenderbeweging. De penning wordt uitgereikt aan drie voorvechters die zich bijzonder voor deze beweging inzetten: Carolien van de Lagemaat, Simon Huges en Thomas Wormgoor. In 2012 werd een wetsvoorstel inge- diend dat het voor transgenders eenvoudiger maakt hun geslachtsregistratie te wijzigen. Ook publiceerde het Sociaal en Cultureel Planbureau het eerste grootschalige onderzoek naar de positie van transgenders in Nederland en was er bijzonder veel media aandacht voor deze groep.

"Er is het afgelopen jaar veel bereikt voor transgenders en dat is het resultaat van de jarenlange inzet van de Nederlandse transgender- beweging", stelt COC-voorzitter Ineke. "Het is een beweging die concrete resultaten boekt, op basis van een politieke agenda, met draagvlak, zichtbaarheid, en onderlinge zorg en contact. Dat is onmisbaar voor gelijkberechtiging en sociale acceptatie." De Bob Angelo-penning is vernoemd naar het alias van de oprichter van het COC, Niek Engelschman.

bronnen: GayKrant.nl / COC Nederland