woensdag 9 januari 2013

Christelijke 'Inspirator' van Anti-Homowet voor de Rechter


Een evangelicale activist uit Massachusetts gaat mogelijk achter de tralies omdat hij een van de geestesvaders zou zijn van de omstreden Oegandese anti-homowet. Het Afrikaanse land overweegt om praktiserende homo's op te sluiten.

Scott Lively behoort volgens homorechtenorganisaties tot de groep orthodoxe Amerikaanse christenen die in 2009 een felle anti-homo-conferentie organiseerden in Oeganda. Tijdens en rond dat evenement zou de groep bij politici gepleit hebben voor strengere straffen voor homoseksuele praxis.

De lobby heeft zijn wrange vruchten afgeworpen, constateren tegenstanders. Nog geen maand later begon het Oegandese parlement aan het opstellen van de omstreden wetten. Als de wet volgende maand wordt aangenomen, komt op homoseks een jarenlange gevangenisstraf te staan. De doodstraf, een maatregel tegen 'ernstige' vergrijpen, is inmiddels van tafel.

'Meer bewijs nodig'
Of Lively's inderdaad strafbaar is aan vervolging, zoals zijn aanklagers beweren, moet nog blijken. Hij beroept zich op de vrijheid van meningsuiting, meldt persbureau AP. De rechter liet maandag tijdens een zitting in Massachusetts weten dat hij voor een berechting meer bewijs nodig heeft dat Lively met zijn propaganda een rol van belang heeft gespeeld.

Oeganda staat al lange tijd bekend om zijn anti-homopolitiek. Liefde voor het eigen geslacht is al strafbaar en ook het verdedigen van homoseksuelen geldt als uiterst verdacht. De stemming over de nieuwe wet is onder meer vanwege politieke druk enkele malen uitgesteld. Hij staat nu gepland voor februari.

bronnen: Trouw.nl / Persbureau AP