woensdag 23 januari 2013

HoLeBi's betogen aan Russische Ambassade


Een honderdtal mensen hebben dinsdagmiddag betoogd aan de ambassade van Brussel tegen het wetsvoorstel dat homoseksualiteit zou verbieden in Rusland.

"De solidariteit van onze gemeenschap stopt niet aan onze grenzen", aldus Björn Pius, co-organisator van de manifestatie. HoLeBi-rechten zijn al een moeilijke strijd, "onze verworvenheden laten achteruitgaan is nog slechter."

Net na de middag werd bekend dat de Russische Doema de wettekst die homoseksuele propaganda moet verbieden op de lange baan werd geschoven. Toen het parlement zich klaar maakte om de wettekst te bespreken werden er in Rusland en andere verschillende landen, waaronder dus ook in Brussel, protesten georganiseerd door HoLeBi's en sympathisanten.

In verschillende Russische streken en steden, waaronder Sint-Petersburg, is al een wettekst van kracht die alle homoseksuele 'propaganda' verbiedt.

bron: GaySite.be
  

Betoging in Brussel tegen Russische 'Homocensuur'

Een honderdtal mensen heeft vanmiddag betoogd voor de Russische ambassade in Brussel. Ze hekelden een wetsvoorstel waarover later deze maand wordt gestemd in Rusland en dat het voor homoseksuelen daar illegaal zou maken mekaar in het openbaar te zoenen.

"Shame on you !!", riepen de manifestanten onder meer. Op de plakkaten die ze meedroegen, stonden de mond gesnoerde Matroesjka's en de boodschap "Censor Gay ?! No Way !!".

Het Kremlin en de Russisch-orthodoxe kerk, die een offensief gelanceerd hebben om de traditionele Russische waarden te promoten, steunen het wetsvoorstel dat het illegaal maakt om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als "propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme". HoLeBi-verenigingen die aan "propaganda" doen, zouden tot boetes en gevangenisstraffen kunnen veroordeeld worden. In steden als Sint-Petersburg is dergelijke wetgeving al in voege.

Homo's verbieden
François Massoz, woordvoerder van het Regenbooghuis Brussel, de koepel van Nederlandstalige en Franstalige HoLeBi-verenigingen in de hoofdstad, heeft het over een "verdoken manier om het bestaan van homoseksuelen te ontkennen en hen te verbieden om te bestaan".

"De solidariteit van onze gemeenschap stopt niet aan onze grenzen", aldus Björn Pius, coördinator van de manifestatie. HoLeBi-rechten zijn al een moeilijke strijd, "onze verworvenheden laten achteruitgaan is nog slechter", luidt het.

Dialoog
Minister Pascal Smet benadrukt het belang om de dialoog open te houden met de Russische federatie. Op een ministerconferentie van de ministers van Jeugd, een organisatie van de Raad van Europa, vorig jaar in Sint-Petersburg kwam er geen algemene slotverklaring. Onder meer België wilde het recht om niet gediscrimineerd te worden op basis van seksuele oriëntatie in die tekst laten opnemen, maar daar wilden de Russen niet van weten.

Smet had begin december een ontmoeting met de Russische ambassadeur in België over de zaak en maakte toen ook de uitnodiging over om de dialoog op te houden.

bron: DeMorgen.be