donderdag 10 januari 2013

Homohuwelijk in Washington National Cathedral


Homo's en lesbo's kunnen voortaan trouwen in de National Cathedral van Washington. De hoofdstad opende al eerder het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, maar nu kunnen ze dat ook in de belangrijkste kerk van het land. De kathedraal hoort tot de Anglicaanse Kerk, dat nog altijd vasthoudt aan het standpunt dat het huwelijk er is voor een man met een vrouw, maar wel de zegen geeft aan koppels van hetzelfde geslacht die zijn getrouwd in staten waar dat is gelegaliseerd.

Priesters mogen zelf beslissen of ze zo'n huwelijk willen inzegenen. Gary Hall, sinds oktober deken van de kathedraal, is al jaren pleitbezorger voor het homohuwelijk. De National Cathedral is het nationale symbool van de Verenigde Staten. Martin Luther King hield er in 1968 zijn laatste dienst en uitvaarten van de presidenten Ronald Reagan en Gerald Ford vonden er plaats. De 106 jaar oude kathedraal trekt honderdduizenden bezoekers per jaar. De parochie van de kerk telt veel homo's en lesbo's.

bron: Gay.blog.nl 
  

Nu ook Homohuwelijken in beroemde Kathedraal van Washington

De Washington National Cathedral, waar traditiegetrouw gebedswakes en herdenkingsdiensten voor presidenten en nationale tragedies plaatsvinden, gaat voortaan ook homohuwelijken organiseren. Dat heeft de Amerikaanse bisschoppelijke kathedraal aangekondigd.

Dominee Gary Hall bevestigt in een persbericht 'met enthousiasme dat elke persoon een geliefd kind is van god'. Door onze toestemming te geven aan homohuwelijken 'integreren we homo's en lesbiënnes volledig in het leven van dit spirituele huis'.


De stellingname van de kerk is niet nieuw, maar de beslissing is toch opvallend voor een kathedraal waar onder meer de eulogie plaatsvond van presidenten Dwight D. Eisenhower en Ronald Reagan. Ook de slachtoffers van de aanslagen van 11 september werden er herdacht. En op 22 januari, daags na zijn eedaflegging, zal ook president Barack Obama er een viering bijwonen.

bron: Algemeen Dagblad