dinsdag 22 januari 2013

Obama pleit voor Homorechten in Inauguratie Rede


Met een toespraak waarin hij zijn plannen voor de komende vier jaar bekend maakte, is de Amerikaanse president Barack Obama maandag begonnen aan zijn tweede ambtstermijn. Obama verraste de honderdduizenden aanwezigen door zich in zijn inaugurele rede expliciet uit te spreken voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Ook bijzonder was dat Obama de homoseksuele latino-dichter Richard Blanco had uitgenodigd voor het traditionele inauguratiegedicht.

In zijn toespraak maandag zei Obama dat homoseksuelen door de wet net zo behandeld moeten als ieder ander. "Want als we echt allemaal gelijk zijn geschapen, dan moet zeker de liefde die we voor elkaar voelen gelijk zijn". Daarmee sprak Obama expliciet zijn steun uit voor de openstelling van het huwelijk voor personen van het zelfde geslacht. Dat deed hij al eerder, maar niet eerder werden homorechten gememoreerd in een inaugurele speech van een Amerikaanse president. De speech werd mede hierdoor door analisten 'historisch' genoemd.

Later in zijn toespraak had Obama het ook nog over de Stonewall-rellen als een belangrijk moment in de burgerrechtenbeweging. Bij die rellen reageerden bezoekers van een homobar in New York op de beledigingen van de plaatselijke politie. De Stonewall-rellen worden in de hele wereld gezien als het begin van de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Obama plaatste deze strijd in de lijn van de burgerrechtenbeweging van Martin Luther King en stelde zo dat homorechten burgerrechten zijn.

De originele teksten uit de inaugurele rede van president Barack Obama:

Our journey is not complete until our gay brothers and sisters are treated like anyone else under the law, for if we are truly created equal, then surely the love we commit to one another must be equal, as well.

We, the people, declare today that the most evident of truths - that all of us are created equal - is the star that guides us still; just as it guided our forebears through Seneca Falls, and Selma, and Stonewall; just as it guided all those men and women, sung and unsung, who left footprints along this great Mall, to hear a preacher say that we cannot walk alone; to hear a King proclaim that our individual freedom is inextricably bound to the freedom of every soul on Earth.

bron: GaySite.nl