woensdag 9 januari 2013

RK-Kerkleiding distantieert zich van Pastoor


De RK Kerk zegt op haar website afstand te nemen van de actie van de Tilburgse pastoor Harm Schilder. Laatstgenoemde wil de foto's en namen van hen die geen lid meer willen zijn van de kerk, ophangen op de Emmausparochie in Tilburg. 

De laatste weken liep het storm op de website ontdopen.nl. Dat kwam onder andere door de zoveelste tirade van paus Benedictus over homo's en gelijke relatierechten. Mensen die als reactie daarop uit vrije wil besluiten om geen lid meer te zijn van de RK Kerk, kunnen zich via ont- dopen.nl gemakkelijker uit laten schrijven.

Vrije wil lijkt voor pastoor Schilder echter geen reden voor uitschrijving. Tegen de krant zegt hij dat hij hoopt dat andere parochianen op deze manier de afvalligen proberen over te halen om bij de kerk te blijven en voor ze te bidden. De pastoor zegt de actie helemaal niet te bedoelen als schandpaal, zoals die in middeleeuwen werd gebruikt om mensen te kijk te zetten.

De RK Kerk zegt nu in een reactie op deze plannen op haar website: 'Het openbaar maken van persoonlijke gegevens van mensen die aangeven dat ze zich willen laten uitschrijven uit de Kerk is vanuit het oogpunt van zorgvuldig omgaan met privacygevoelige informatie van ledenbestanden onwenselijk en juridisch niet geoorloofd en daarom geen praktijk in de Rooms-katholieke Kerk in Nederland. De Rooms-katholieke  Kerk wil in alle gevallen zorgvuldig omgaan met de privacy van hen die de Kerk willen verlaten.'

Schilder kreeg eerder bekendheid omdat hij niet wil dat praktiserende homo’s het heilig sacrament ontvangen. "Ze mogen het heilig sacrament niet meer ontvangen, omdat hun leven op dat moment niet heilig meer is. Ze kunnen wel bij de mis zijn. Alleen de specifieke binding aan Jezus Christus in het sacrament, vraagt of je bereid bent hem te volgen. Veel mensen horen maar de helft: samen delen, elkaar vergeven, de zachte dingen. Maar Jezus gaat ook vaak tekeer. Je kunt niet zeggen: dat laat ik weg, en ik wil tóch de communie ontvangen."

bron: GayKrant.nl