dinsdag 22 januari 2013

Rusland wil Homoseksualiteit strenger bestraffen


Toen Pavel Samboerov in december tijdens een demonstratie bij de Russische Doema zijn vriend een zoen gaf kwam hem dat op dertig uur detentie en een boete van omgerekend twaalf euro te staan wegens 'hooliganisme'. Maar als een wetsvoorstel waar later deze maand over wordt gestemd wordt aangenomen zou een dergelijke zoen worden bestempeld als illegale 'homoseksuele propaganda' en kunnen worden bestraft met een boete van maximaal twaalfduizend euro.

Als het wetsvoorstel, dat onder meer wordt gesteund door het Kremlin en de Russisch-orthodoxe kerk, wordt aangenomen wordt het in heel Rusland illegaal om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, zouden ook in de ban worden gedaan. In diverse Russische steden, waaronder Sint-Petersburg, is dergelijke wetgeving al van kracht.

Het wetsvoorstel maakt deel uit van een offensief van het Kremlin en de orthodoxe kerk om traditionele Russische waarden te promoten. De autoriteiten willen de verspreiding van wat zij westers liberalisme noemen tegengaan, omdat dat de Russische jeugd zou corrumperen. Volgens Samboerov is het voorstel een van de manieren waarop het Kremlin minderheden - in dit geval seksuele minderheden - wil onderdrukken en daarmee de aandacht wil afleiden van de onvrede die in Rusland heerst over het regime van president Vladimir Poetin.

Het wetsvoorstel kan op brede steun onder de bevolking rekenen. Volgens opiniepeilingen van onafhankelijk peilingsbureau Levada vindt bijna twee derde van de Russen dat homoseksualiteit 'moreel onacceptabel' is. Ongeveer vijftig procent is tegen homoseksuele optochten en het homohuwelijk en bijna een derde van de Russen meent dat homoseksualiteit het gevolg is 'van een ziekte of een psychologisch trauma'.

bron: FokNieuws.nl
  

Russische Pro-Homobetoging loopt uit op rellen

Leden van de Russische homogemeenschap die protesteerden tegen een wetsvoorstel waarin 'homopropaganda' wordt verboden zijn dinsdag slaags geraakt met militante orthodoxe activisten.

Een tiental betogers was dinsdag bijeengekomen voor het gebouw van de Doema om te protesteren tegen het wetsvoorstel. Met de wet zou het in heel Rusland illegaal worden om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'.

Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, zouden ook in de ban worden gedaan. Homo's die elkaar in het openbaar zoenen kunnen rekenen op een forse boete.  De betoging werd verstoord door een aantal jonge mensen. Ze vielen de betogers aan, verscheurden hun posters en protestborden en scholden ze uit.

Hoewel in Rusland sinds 1993 homoseksualiteit niet meer strafbaar is, heerst er nog steeds een sterke homofobie.

bron: Algemeen Dagblad