donderdag 28 februari 2013

Amsterdam | "Hartjesdagen mogelijk afgelast"


De beroemde 'Hartjesdagen', het jaarlijkse evenement op en rond de Zeedijk in Amsterdam, gaat mogelijk niet door dit jaar. Dit meldt de Amsterdamse televisiezender AT5. Volgens de zender melden diverse bronnen rond de organisatie dat geldgebrek er de oorzaak van is dat het onzeker is of er ook dit jaar op de Zeedijk gefeest kan worden.

De Hartjesdagen vinden traditioneel medio augustus plaats. Maar doordat de gemeente en ondernemers dit jaar minder geld beschikbaar stellen voor het evenement, dat vorig jaar al verlies maakte, dreigen de Hartjesdagen komend jaar mogelijk niet door te gaan. Voor 1 mei moet de knoop definitief worden doorgehakt.



Hartjesdag is een feestdag die van oudsher op de derde maandag in augustus werd gehouden. Naar verluidt werden de eerste Hartjesdagen al in de middeleeuwen gehouden. In 1997 besloot de Buurtvereniging Zeedijk het aloude evenement nieuw leven in te blazen. Sindsdien worden elk jaar de Hartjes van de Zeedijk gekozen: de meest origineel verklede man en de meest origineel verklede vrouw.

In de loop der jaren werd het evenement steeds omvangrijker en uitgebreid naar meerdere dagen, waardoor het tegenwoordig bekend staat als de Hartjesdagen. Met name de optocht van travestieten en andere verklede mannen en vrouwen trekt ieder jaar tienduizenden belangstellenden.

bronnen: GaySite.nl / YouTube.com