zaterdag 23 februari 2013

Barack Obama wil landelijk Homohuwelijk


Barack Obama heeft de laatste tijd diverse malen laten weten dat hij serieus werk gaat maken van de landelijke opening van het huwelijk voor homostellen. Vrijdag heeft hij deze belofte kracht bij gezet door een verzoek bij het hoogste Amerikaanse gerechtshof in te dienen om de zogenoemde Defense of Marriage Act (DOMA) af te schaffen. Deze wet uit 1996 regelt dat het huwelijk alleen een verbintenis kan zijn tussen man en vrouw.

De DOMA houdt al jaren de landelijke invoering van het homohuwelijk in heel de Verenigde Staten tegen. Volgens de regering van Obama is de wet discriminerend omdat het niet iedereen in staat stelt om een wettelijke verbintenis aan te gaan.

The US Supreme Court is het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten, heeft zeer veel invloed op wetgeving en is bevoegd grondwetten te be- en veroordelen. Volgens een woordvoerder van het Hof zal het verzoek de DOMA af te schaffen op 27 maart besproken worden.

Indien het Hof besluit dat de wet uit 1996 inderdaad homoparen discrimineert en hen het grondrecht onthoudt te trouwen ligt de weg open voor een landelijke invoering van het homohuwelijk. Maar voordat het zo ver is moeten nog heel wat stappen genomen worden. Amerikaanse homo-organisaties laten echter weten dat het afschaffen van de DOMA een belangrijke eerste stap is naar de openstelling van het huwelijk in heel Amerika.

Uit recente peilingen blijkt dat de Amerikaanse bevolking ook klaar is voor een landelijke openstelling. Ruim 59 procent liet onlangs weten voor de afschaffing van de omstreden DOMA te zijn. Een kleine meerderheid van 52 procent is voor de openstelling van het huwelijk voor homoparen in heel Amerika.

bron: GaySite.nl