maandag 25 februari 2013

Amsterdam | Gepest Homostel 'slaat' terug


Twee homoseksuele uitbaters van een restaurant in Amsterdam-West zijn de terreur van enkele buurtjongeren zat en zijn een actie begonnen. Naast het doen van aangifte hebben de eigenaren van restaurant Van de Buurt artikel 1 van de grondwet op hun raam laten zetten. Met de tekst protesteren ze tegen een reeks anti-homo-incidenten.

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensover- tuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan", staat er sinds kort op het raam te lezen.

Onlangs deden de twee hun verhaal al in het Parool. Ze worden regelmatig door zo'n zes buurtjongeren gepest en bedreigd. Ook de klanten zijn tegenwoordig niet meer veilig en worden met sneeuwballen bekogeld.

Een half jaar geleden besloten de twee te verhuizen uit de Erasmusparkbuurt naar de Westerparkbuurt. Het homostel werd in hun oude buurt zo gepest dat ze zich niet meer veilig voelden. Maar nu hetzelfde gebeurt in hun nieuwe werk- en woonomgeving in Amsterdam-West tonen ze zich strijdbaar.

Onlangs werden de twee uitbaters weer beschimpt en riepen de zes jongens "we krijgen jullie wel weg !!". In het Parool laat één van hen weten: "Toen ik daar stond, midden in mijn restaurant, dacht ik: dit mag niet gebeuren, niet in de wijk waar ik leef. Het tast mijn waardigheid aan, het kwetst me als mens".

Na het incident is contact gezocht met stadsdeelvoorzitter van West, Martien Kuitenbrouwer. De jongens, die voor een groot deel bekend zijn bij het stadsdeel, zijn vervolgens thuis opgezocht. De komende tijd wordt extra gesurveilleerd in de buurt. 

bron: GaySite.nl
     

Buurtoffensief Bos en Lommer tegen discriminatie

In Amsterdam gaan bewoners van de wijk Landlust de campagne Geen Respect Voor Discriminatie lanceren. Aanstaande vrijdag is de aftrap. Aanleiding is het zoveelste geval van homo-discriminatie in hun wijk. Dat meldt RTV Noord-Holland op haar website.

De wijk is vaker opgeschrikt door homohaat en discriminatie. Een lesbisch stel vertrok noodgedwongen uit de buurt. Restaurant-eigenaar Arnoud van Rooij lijkt het volgende slachtoffer, maar zo ver laat hij het niet komen. Hij kiest er voor een positieve draai aan het probleem te geven. Na voor de vierde keer voor 'vuile flikker' te zijn uitgemaakt, is voor hem de maat vol. Hij runt restaurant 'Van de Buurt' aan de Gerard Callenburgstraat. De treiteraars zijn jongens met een Marokkaanse achtergrond. Van Rooij deed aangifte tegen hen. Maar daar liet hij het niet bij. Hij eist respect; voor iedereen.

Samen met buurtbewoners begon Van Rooij de campagne 'Geen Respect voor Discriminatie'. De tekst van Artikel1 - het gelijkheidsbeginsel - prijkt inmiddels op de ruit van zijn restaurant, en buren hebben campagnestickers in de wijk rondgebracht. Van Rooij gelooft niet in een oplossing door weer naar 'die Marokkanen' te wijzen; dat is niet de juiste boodschap. Iedereen wil gerespecteerd worden, ook 'die Marokkanen'. Daarom is de campagne niet alleen tegen homo-discriminatie gericht, maar tegen discriminatie in zijn geheel.

De campagne wordt gesteund door de gemeente Amsterdam. Burgemeester Eberhard van der Laan verzorgt vrijdag samen met de Amsterdamse freefighter Nordin Bensallem de aftrap van de actie.

bronnen: GayKrant.nl / RTV Noord-Holland