woensdag 6 februari 2013

Homohuwelijk Groot-Brittannië in zicht


Het kan snel gaan. Homoseksualiteit was lange tijd verboden in Groot-Brittannië. Als een heer iets deed met een jonge man tussen de 18 en de 21, wachtte hem een zware straf. Bij hetero's lag de grens al jaren op 16. Pas toen liberal Tony Blair premier werd, kwam er een einde aan deze draconische wetgeving en in korte tijd groeide de gay scène uit tot booming business.

Gisteren kwam daar een nieuw wapenfeit bij: het Lagerhuis stemde met een ruime meerderheid voor openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Saillant detail: niet door aansturing van een liberale premier, maar een conservatief.

Op dit moment is de Conservatief Cameron premier. Weliswaar stemde – zoals de verwachting was – een aantal leden van zijn eigen partij tegen, maar uiteindelijk kon de wet met 400 voor en 175 tegen rechtstreeks door naar het Hogerhuis. Wordt het voorstel daar ook aangenomen. Dan kunnen homo's en lesbo's in Engeland en Wales trouwen voor de wet.

Als ze dat ook voor de kerk willen, dan hangt dat van de kerk af: de Church of England, de officiële Engelse kerk, staat roze huwelijken niet toe. Als de wet erdoor komt, kan dat een prachtig signaal afgeven naar voormalige Britse koloniën, die vaak nog gebruik maken van antiek Victoriaanse wetten. Met name roze Afrikanen in voormalige Britse koloniën zijn hun leven niet zeker.

bron: Gay.blog.nl