donderdag 14 februari 2013

Homoseksualiteit en SOA - Gebruik Condooms


Homoseksualiteit is een seksuele orientatie, een aantrekking tussen personen van hetzelfde geslacht. Tussen twee mannen wordt dit homo en tussen twee vrouwen wordt dit lesbisch genoemd. Het aantal wordt geschat op 30% (als je alle personen meetelt die wel eens gevoelens of fantasiën heeft gehad voor een persoon van hetzelfde geslacht).

Homoseksualiteit komt niet enkel voor bij mensen maar wordt ook gevonden bij dieren. Daarom kan er worden gezegd dat dit zeker niet om een ziekte gaat. Alle grote gezondheidsorganisaties hebben dit standpunt bevestigd. Vele homo's voelen zich vaak wel onzeker, oncomfortabel, moe en hebben meer stress omdat ze in sommige sociale kringen niet worden aanvaard. Daarom is het belangrijk dat erover wordt gepraat met een luisterend oor.

Sommige homo's voelen de nood om te veranderen, maar een seksuele geaardheid is niet iets dat kan worden veranderd (alleen onderdrukt met alle gevolgen van dien). Homoseksualiteit is zeker niet erfelijk. Dit wordt bewezen door het feit dat de meeste ouders van een homo of lesbienne zelf heteroseksueel zijn.

Homoseksualiteit hoeft niet steeds in te houden dat er wordt gevreeën tussen de partners. Het gevoel wordt ook al tot homoseksualiteit gerekend. Maar als homo's vrijen hebben ze wel meer kans op het overdragen van SOA (seksueel overdraagbare aandoeningen).

Dit komt omdat het soa transmissie risico bij anaal contact heel hoog is, omdat zeer veel homo's besmet zijn met een geslachtsziekte en omdat er bij homoseksuelen nog steeds een groot taboe bestaat rond het gebruik van het condoom. Daarom hebben ze een verhoogde kans om HIV of een andere SOA te krijgen.

Vele homo's onderschatten het risico op het aantal besmette homo's met een SOA en vrijen daarom nog steeds niet beschermd.

Homo's lopen meer risico op overdracht van hiv en soa en voor hen is het dus extra belangrijk om veilige seks te hebben:
  • Vrij altijd met een condoom en glijmiddel
    Neem altijd en overal een condoom mee. Je weet maar nooit wanneer het er van gaat komen. En gebruik deze ook. Uit een onderzoek is gebleken dat veel homo's wel graag condooms zouden gebruiken maar het condoom niet durven te nemen uit taboe. Aanzien beide partijen dus toch het liefst veilig vrijen en zichzelf beschermen, wees dan niet bang van het taboe en vrij veilig.
  • Neem geen sperma in de mond
    Als je sperma in de mond krijgt, slik dit dan niet door maar spuw het weer uit.
  • Laat je vaccineren
    Je kan jezelf laten vaccineren tegen de enkele SOA waaronder hepatitis A en hepatitis B. Tegen vele andere SOA's zoals hepatitis C en HIV bestat geen vaccin.
  • Laat je tijdig testen
    Als je vaak wisselende contacten hebt, laat je dan liefst om de 6 maanden testen op SOA. Zo ben je er vroeg bij. Soms kan je besmet zijn en komen de symptomen pas later. Op die manier kan je heel wat andere homo's besmetten met jouw geslachtsziekte. Wees er dus vlug bij.

bron: CondoomDokter.com
                

Heb je problemen met het halen van condooms in de winkel, kijk dan eens op de website:  Condoom Anoniem
Je vindt daar een breed scala aan verschillende condooms en glijmiddelen, goede adviezen en leuke speeltjes !!