dinsdag 12 februari 2013

Komt er een Homovriendelijke Paus ?!


Ratzinger treedt af als paus Benediktus XVI: een unicum, dat sinds 1415 niet meer is voorgekomen. Net als gekroonde koningen sterven pausen normaal gesproken in het harnas. In 2005 werd de Duitse kardinaal na de dood van zijn voorganger Johannes-Paulus II gekozen tot paus. Het onverwachte bericht over zijn aftreden maakte overal gemengde reacties los.

Vriend en vijand vroeg zich af: was deze paus 'een goeie' ?! Vooraanstaande kerkfiguren struikelden over elkaar in superlatieven en bij een kritische vraag verweerde priester en RKK-presentator Antoine Bodar zich als een verbeten ouwe nicht om zijn baas de hand boven het hoofd te houden. Nederlanders zijn graag kritisch, omdat ze denken zich dat te kunnen permitteren. Maar Nederland is geen 'centre of the universe'.

Dat was het begin 17e eeuw heel even (reden voor een feestje in Amsterdam), maar inmiddels tellen we allang niet meer mee, met op het wereldtotaal nog geen 1,5 procent katholieken. COC Nederland 'hoopt op een mildere paus': iets waar het Vaticaan óók niet wakker van zal liggen, al was het alleen al omdat een clubje met amper 8.000 leden niet eens de spreekbuis van de roze medemens in eigen land genoemd kan worden.

Eigenlijk was Ratzinger niet meer of minder homovriendelijk dan zijn voorgangers. Johannes-Paulus II haalde hem in huis om vanuit het Vaticaan de kerk als instituut te bewaken: dan zijn uitspraken over het heterohuwelijk als hoeksteen van de samenleving niet iets om van op te kijken.

Wordt dat anders bij een nieuwe paus ?! Misschien komt die uit Zuid-Amerika of Afrika, niet bepaald homovriendelijke continenten. Misschien moeten we ons gewoon nergens iets van aan trekken. Begin jaren 80 deed Nederland er heel even wèl een beetje toe op het wereldtoneel, met de Hollanditis, de strijd tegen de kruisraketten. De slogan 'stel je voor er komt oorlog en niemand gaat erheen' was beroemd.

Er kwam geen oorlog: de paus kwam in 1985 naar Nederland, en niemand kwam kijken. Bij zijn rijtour door Den Haag stonden er geen mensenmassa's langs de kant en zag de stoet er een beetje sneu uit. Misschien moeten we dat in ons achterhoofd houden. Rustig ons eigen leven leiden, zoals wij denken dat goed is, en de paus de paus laten, ver weg in het Vaticaan. Want homovriendelijk wordt-ie toch niet, en voorlopig komt-ie heus niet naar Nederland.

Zie ook:  Wie wordt de opvolger van Paus Benedictus XVI ?!     (dit artikel staat ook op deze site: geplaatst op maandag 11 februari 2013)

bron: Gay.blog.nl
  

Afgetakelde Paus Benedictus XVI treedt af

Paus Benedictus XVI treedt op 28 februari terug. Hij verklaarde vandaag dat hij de afgelopen maanden zowel geestelijk als fysiek te veel afgetakeld is om zijn pauselijke ambt nog te kunnen vervullen. In de geschiedenis is het pas de derde maal dat een paus aftreedt: in 1415 legde paus Gregorius XII zijn functie neer en in 1294 stelde paus Celestinus V zijn zetel nog tijdens zijn leven be- schikbaar.

Paus Benedictus XVI – die in het dagelijks leven Joseph Ratzinger heet – stond vooral bekend om zijn conservatisme, waarbij met name zijn opvattingen over homoseksualiteit voor veel ophef zorgden. Eind vorig jaar schreef Benedictus in een brief ter gelegenheid van de Werelddag van de Vrede nog: "Euthanasie, abortus en homohuwelijk zijn zware bedreigingen voor de vrede."

Een week daarna zei Ratzinger in een kerstrede dat een verkeerd begrip van vrijheid het traditionele huwelijk tussen man en vrouw bedreigt en prees hij het werk van de Franse opperrabbijn Gilles Bernheim die in zijn land een controversiële campagne tegen openstelling van het burgerlijk huwelijk voert.

Na zijn aftreden op 28 februari komen de kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk in de Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad bijeen om een nieuwe leider uit hun midden te kiezen. Paus Benedictus XVI zal hierbij niet aanwezig zijn; hij trekt zich terug in een nabijgelegen klooster.

COC Nederland zegt in een reactie te hopen dat de opvolger van paus Benedictus XVI liefdevoller aandacht omgaat met de homogemeenschap. COC-voorzitter Tanja Ineke zegt dat zij 'niet rouwig' is over het aftreden van de paus, maar wel hoopt op een opvolger die minder geobsedeerd is door seksuele gerichtheid en genderidenteit en met meer pastorale aandacht omgaat met katholieke en niet-katholieke LHBT's.

bron: GayKrant.nl
   

Homo's zijn blij met aftreden van de Paus
                
Wereldwijd is verbaasd gereageerd op het feit dat Paus Benedictus XVI op 28 februari zijn functie zal neerleggen. Veel homo-organisaties hebben verheugd gereageerd en hopen dat de nieuwe kerkleider zich minder homo-onvriendelijk zal opstellen.

Het COC hoopt dat de opvolger van Benedictus liefdevoller omgaat met homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen. "De Rooms-Katholieke kerk heeft een aantal keren gezegd discriminatie te willen aanpakken", aldus voorzitster Tanja Ineke. "Het zou goed zijn als de nieuwe paus de daad bij het woord voegt en landen als Uganda en Rusland aanspreekt op de afschuwelijke manier waarop ze omgaan met homoseksuelen.

Giuseppina la Delfa, directeur van de Italiaanse homobeweging Famiglie Arcobaleno laat het volgende weten: "Ik denk dat deze paus geobsedeerd is door homoseksualiteit en dat hij zich nu realiseert dat onze maatschappij een nieuwe kerk nodig heeft. Ik ben optimistisch. Ik denk dat de nieuwe paus alleen maar een betere kan zijn.

Andy Wasley, woordvoerder van de Britse homobeweging Stonewall laat weten het vervelend te vinden dat de gezondheid van de paus te wensen over laat. "Veel homoseksuele katholieken zullen hopen dat zijn opvolger Marcus 12:31 iets serieuzer neemt. En Marcus 12:31 zegt: 'U moet uw naaste liefhebben als uzelf'. Er is geen gebod dat groter is dan dezen.

De voormalige voorzitter van de grootste Italiaanse homobeweging Arcigay, Franco Grillini, zegt: "Eindelijk, één van de grootste vijanden van de homogemeenschap stopt er mee." In geen onduidelijke bewoordingen gaat hij verder: "Het ergste wat deze paus ooit heeft gedaan was tegen het decriminaliseren van homoseksualiteit stemmen tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Hij is ziek, en LGBT gemeenschap is hem spuugzat."

De bijna 8 jaar dat de nu 85-jarige Benedictus XVI de Rooms-Katholieke Kerk leidde, kwamen talrijke schandalen aan het licht. Ook liet hij zich herhaalde malen negatief uit over homoseksualiteit en het homohuwelijk. Bijna zonder uitzondering was zijn kersttoespraak tegen de openstelling van het huwelijk gericht. "Homoseksuelen vernietigen de essentie van het menselijk wezen", aldus de kerkvorst afgelopen kerst.

Vorig jaar waarschuwde Benedictus voor de ondergang van de mensheid als regeringen wereldwijd homoseksuelen blijven beschermen en wetten aannemen die homoseksualiteit gelijk stelt aan heteroseksualiteit. "Het huwelijk van man en vrouw heeft dringend wettelijke bescherming nodig", aldus de paus twee jaar geleden. In 2006, net na zijn aantreden, riep de kerkelijk leider al op de legalisering van het homohuwelijk tegen te houden. "Het huwelijk is heilig, terwijl homoseksuele daden ingaan tegen te natuurlijke zedenwet", zei de paus toen. Wettelijke erkenning van homoseksuele verbintenissen of de gelijkstelling van deze relaties aan het huwelijk is een ernstige bedreiging voor de samenleving en betekent 'de goedkeuring van afwijkend gedrag'.

Direct na het aantreden van Benedictus in 2005 haalde hij de woede van de homogemeenschap op zijn hals toen hij zei dat praktiserende homoseksuelen, mannen met 'diepgewortelde' homoseksuele neigingen en mannen die zich in de homoscene begeven, geen priester mogen worden.

Uit een onderzoek van het televisieprogramma 1Vandaag blijkt maandag dat Katholieken weinig hoop hebben dat de volgende paus positiever staat tegenover homoseksualiteit. Maar liefst 85% van de Nederlandse katholieken die regelmatig naar de kerk gaan vindt dat de opvolger van Benedictus vrijer moet denken over homoseksualiteit. De meerderheid vreest evenwel dat er niet veel zal veranderen.

bron: GaySite.nl