dinsdag 26 februari 2013

Russen lezen Nederland de les


De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov heeft op een persconferentie in Moskou met minister Timmermans het Russische standpunt over homoseksualiteit krachtig verdedigd. Frans Timmermans stelde zich voorzichtig op en zei met een glim- lach: "we agree to disagree".

Het Russische parlement, de Doema, wil het aanmoedigen van homoseksualiteit in het openbaar onder minderjarigen verbieden. Eerder noemde Timmermans het wetsvoorstel "onaanvaardbaar". Zijn ambtsgenoot Lavrov ging daar op de persconferentie nogal stevig op in.

Lavrov nam uitgebreid de tijd voor zijn boodschap: "Rusland discrimineert niet. Homoseksualiteit is niet verboden. Maar we weigeren ons aan te passen aan de Europese waarden wat dit betreft."

"De woorden over en weer waren vriendelijk", zegt correspondent David Jan Godfroid, die op de persconferentie aanwezig was. "Maar dat kon niet verhullen dat Timmermans en Lavrov fundamenteel van mening verschillen", aldus het NOS Journaal.

bronnen: Gay.nl / NOS.nl



     

Rusland tegen Minister Timmermans: Géén boodschap aan Homoseksuele Propaganda

Rusland is het aan niemand verplicht 'homoseksuele propaganda' toe te laten. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken na een gesprek met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). Die had het Russische parlement begin deze maand nog opgeroe- pen een voorgestelde antihomowetgeving te verwerpen.

Met het nieuwe wetsvoorstel, dat op een meerderheid kan rekenen in het Russische parlement, wordt 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar. Timmermans zei begin deze maand al dat de wet discriminatie in de hand werkt en dat dit in strijd is met de ook door Rusland geaccepteerde mensenrechten. Lavrov ontkent dit nu. 'We hebben geen enkele internationale of gezamenlijke Europese verplichting om homo- seksuele propaganda toe te staan.'

Tijdens een gezamenlijke persconferentie herhaalde Timmermans dinsdag dat de wet 'in strijd kan zijn met fundamentele waarden'. Lavrov benadrukte dat homo's in Rusland vrij zijn in hun doen en laten. Maar, zei hij, 'Rusland heeft zijn eigen morele, religieuze en historische waarden'. De minister waarschuwde tegen 'een ander soort discriminatie als een groep burgers het recht krijgt om op een agressieve manier hun eigen waarden te promoten die tegen de waarden ingaan die gedeeld worden door de meerderheid van de bevolking en hun kinderen'.

Zorgen
Homorechten is een van de speerpunten van het het mensenrechtenbeleid van Timmermans, zo liet hij maandag weten. De minister wil de acceptatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders bevorderen, discriminatie bestrijden en een eind maken aan criminalisering van homo's.

Het verschil in inzicht tussen Timmermans en Lavrov is ook opmerkelijk omdat het dit jaar Nederland-Ruslandjaar is, een jaar waarin de culturele, economische en politieke banden tussen Rusland en Nederland worden aangehaald. Zo brengt de Russische president Poetin op 8 april een staatsbezoek aan Nederland om het jaar te openen. Timmermans schreef onlangs aan de kamer dat hij het jaar onder andere zal aangrijpen om 'zorgen over te brengen over ontwikkelingen in Rusland die in onze visie op gespannen voet staan met de internationale verplichtingen die Rusland heeft onderschreven'.

bron: Trouw.nl