vrijdag 29 maart 2013

België | Erkenning Çavaria blijft uit


Çavaria is één van de zestig socio-culture organisaties die momenteel wacht op een erkenning. Omdat de erkenning uitblijft kan de HoLeBi- en Transgenderkoepel momenteel geen fiscale attesten (schriftelijk bewijs) uitschrijven voor giften van meer dan 40 euro. Dit document is nodig om van het belastbare inkomen te kunnen aftrekken bij de belastingsaangifte.

Çavaria is niet de enige vereniging die, volgens De Morgen, nog wacht op een erkenning. Naast Çavaria zitten ook Amnesty International en de Liga voor Mensenrechten in hetzelfde schuitje.

Achter de erkenning zit de nodige haast want de papieren belastingsaangifte moet al eind juni opgestuurd worden.Er zit nochtans haast achter, want de uiterste datum voor het indienen van de papieren aangifte valt al eind juni. "Ik ben bang dat dit niet meer op tijd in orde komt", zegt Kamerlid Meyrem Almaci (Groen), die de kwestie aankaartte bij minister van Financiën Koen Geens. Dat zou betekenen dat tienduizenden schenkers de komende maanden geen attest in de bus krijgen, in tegenstelling tot wat hen werd beloofd.

Volgens staatssecretaris Hendrik Bogaert (CD&V), die antwoorde op de vraag van Almaci, kunnen schenkers die hun attest voor het jaar 2012 niet op tijd ontvangen achteraf wel een herziening aanvragen van hun belastingaangifte.

"De eerste gedupeerden van deze laattijdige attesten zijn vanzelfsprekend de gulle schenkers zelf", zegt Yves Aerts van Çavaria. Zij krijgen hun attesten te laat, en grijpen zo naast een rechtmatig belastingvoordeel."

"Als je dat bij de fiscus aankaart, dan antwoorden die laconiek dat de schenkers nadien maar om een rechtzetting moeten vragen", zucht Yves, die vreest dat donateurs hierdoor zullen afhaken. De onzekerheid tast het vertrouwen van de schenker in zijn 'goed doel' aan.

"Ik kan onze schenkers nooit op tijd garanderen dat ze hun fiscaal attest zullen krijgen. Dat leidt tot verwarring. Door de onduidelijkheid zien sommige donateurs zelfs af van een nieuwe gift. Voor ons is het verlies dus dubbel: we lijden gezichtsverlies én financieel verlies".

bronnen: GayLive.be / De Morgen