vrijdag 22 maart 2013

'Call Me Kuchu' driemaal te zien op 'Movies That Matter' Filmfstival


Het Movies That Matter Filmfestival organiseert drie talkshows en debatten na de vertoning van Call Me Kuchu (betekenis van 'kuchu' is 'transgender') en documentaire over het leven van 46-jarige David Kato, één van de openlijke homo's in Oeganda, waar homosek- sualiteit strafbaar is en de rechten van de LGBT-gemeenschap met voeten worden getreden.

Samen met gelijkgestemden vecht hij tegen antihomo-terreur in zijn land, totdat het noodlot toeslaat en er een schokgolf van ongeloof over de wereld gaat. De dood van Kato heeft onder andere de 30-jarige Frank Mugisha (ook te zien in de film) gestimuleerd om zich nóg actiever in te zetten voor LGBT-rechten in het Afrikaanse land.

Op zaterdagavond 23 maart draait de film vanaf 21.30 uur in Filmhuis Den Haag en is er na afloop een vraaggesprek met Mugisha en de regisseurs (voertaal Engels), de avond erop vanaf 21.00 uur in een andere zaal. Maandag 25 maart draait de film vanaf 19.30 uur in de Grote Zaal van Theater aan het Spui. Boris Dittrich zal de film kort inleiden en na afloop de talkshow presenteren in de Foyer van het theater. Na een interview met de filmmakers schuiven de Oegandese LGBT-activist Frank Mugisha en Dennis Wanala aan om te praten over hun persoonlijke ervaringen in Oeganda.

Boris Dittrich is sinds 2007 werkzaam als 'Advocacy Director' van het LGBT-programma van 'Human Rights Watch'. In 2008 bracht hij een be- zoek aan Kampala waar hij David Kato, Frank Mugisha en vele anderen heeft ontmoet en geadviseerd. Sindsdien zit hij in de adviesraad van de organisatie 'Sexual Minorities Uganda' (SMUG).

Frank Mugisha is als directeur van SMUG vastbesloten om homoseksualiteit in Oeganda geaccepteerd te krijgen. Hij doet zijn werk in de scha- duw van een vreselijk wetsvoorstel: de 'anti-homowet'. Als die wordt aangenomen, dreigen zware straffen voor homoseksualiteit. De talkshow is gratis toegankelijk.

Tickets voor de Film zijn te bestellen op de Website van:  Movies That Matter

bronnen: Gay.blog.nl / YouTube.com