vrijdag 8 maart 2013

Homofoob wordt voorzitter Mensenrechtencomité


Brazilië heeft een nieuwe voorzitter voor haar mensenrechtencomité gekozen: Marco Feliciano, een extreemrechtse, racistische, evangelische pastoor en volksvertegenwoordiger die zegt dat homo's 'ziek' zijn. De verkiezing had op 6 maart moeten plaatsvinden, maar werd een dag later uitgevoerd in verband met ophef rond de nominatie van Feliciano.

Marco Feliciano werd genomineerd en gekozen door zijn extreemrechtse Christelijk Sociale Partij (PSC) en won met 11 van de 12 stemmen van het Comité voor Mensenrechten en Minderheden. Zes linkse leden van het comité weigerden te stemmen uit protest, onder wie Jean Wyllys, een openlijk homoseksuele afgevaardigde.

Het voormalig hoofd van het comité, Domingos Dutra, deed kort voor de stemming afstand van zijn plek en weigerde de sessie voort te zetten. "Ik doe afstand namens mijzelf en mijn partij omdat hier een dictatorschap wordt gesticht", aldus Dutra.

Marco Feliciano maakte in het verleden herhaaldelijk anti-homo-opmerkingen. Hij zei onder meer dat homoseksualiteit 'vreselijk', 'ziek' en 'tegen de regels van God is'. Daaraan voegde hij toe dat 'verlossing voor hen mogelijk is' in de vorm van 'genezing', dat aids 'kanker van homo's is' en hij noemde LHBT-activisten 'homodictators'.

Ook maakte de pastoor racistische statements als: "Afrikanen stammen af van voorouders die vervloekt zijn door Noah en daarom lijden aan honger, ziektes en etnische oorlogen". Marco Feliciano is nu hoofd van het comité dat verantwoordelijk is voor het beschermen van mensen- rechten en de rechten van minderheden in Brazilië.

bron: GayKrant.nl