woensdag 13 maart 2013

Homomannen leven langer dan Heteromannen


Homo's leven langer dan Heteromannen     echter     Lesbo's sterven eerder dan hun Heterozusters

Er was een tijd dat deze kop boven het bericht enorm belachelijk geweest zou zijn. Dat was in het begin van het AIDS-tijdperk. Als ratten langs de straat stierven ze, de omgeving verbijsterd achterlatend. Ja, ik heb het van nabij meegemaakt.

Maar inmiddels is HIV allang geen homo-aandoening meer. Ergo: er zijn momenteel op de wereld meer vrouwen dan mannen besmet. Denemarken kan de sterftecijfers van He-Ho-Le-Bi's sinds 1989 goed bijhouden, omdat toen reeds een officieel partnerschap werd ingevoerd voor homo's en lesbiennes …

Volgens een studie met die cijfers die vandaag is verschenen in de 'International Journal of Epidemiology' leven homomannen langer dan hetero- mannen. Lesbiennes daarentegen hebben de hoogste sterftekans.

In de eerste jaren sinds die invoering van de partnerregistratie was de sterfte onder homoseksuele mannen inderdaad hoger dan gemiddeld, totdat de Aids-epidemie halverwege de jaren '90 niet persé meer dodelijke gevolgen had.

Sinds eind jaren '90 leven homoseksuele mannen langer dan hun met vrouwen getrouwde of gescheiden mannenbroeders. De lagere levensver- wachting van lesbische vrouwen kent 2 oorzaken: een hogere sterfte door kanker dan bij andere vrouwen en een hoger aantal zelfdodingen.

bronnen: Relatie.blog.nl / International Journal of Epidemiology
    

Homostellen leven langer en gezonder

Uit een grootschalig Deens onderzoek blijkt dat homoparen langer leven dan lesbiennes en alleengaande heteromannen. Het grootste onderzoekscentrum voor de gezondheidszorg in Denemarken, het Statens Serum Instituut in Kopenhagen, analyseerde de cijfers van ruim zes miljoen Denen die reeds geregistreerd staan voor andere doeleinden.

Uit de analyse blijkt dat de afgelopen twintig jaar homoparen een aanzienlijk hogere levensverwachting hebben. Volgens de onderzoekers is dit voor een groot deel te danken aan de verbeterde behandelingmethoden van Aids-patiënten. Maar ook de veiligheid en geborgenheid van het huwelijk zouden een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven. Lesbiennes leven volgens het onderzoek opvallend genoeg het minst lang. Vooral kanker en zelfmoord zorgen volgens de cijfers voor een mindere levensverwachting.

De laatste jaren is er een flinke verschuiving zichtbaar in de vorm van samenleven. Steeds vaker trouwen homostellen. Heteroparen scheiden steeds sneller waardoor hetero's steeds vaker alleen leven. Dit fenomeen, de grote veranderingen in de burgerlijke staat, wilden de Deense on- derzoekers eens onder een vergrootglas leggen in verhouding met onder meer de gezondheid.

Getrouwde homostellen leven dus relatief het langst en gezondst maar alleen getrouwd zijn is niet genoeg. Volgens de onderzoekers moeten de stellen ook daadwerkelijk samenwonen en -leven want anders verdwijnen de voordelen snel. Sterker nog; getrouwde homostellen die niet samen leven zouden volgens het onderzoek bijna twee maal zo veel kans maken eerder te overlijden.

Surf voor het gehele onderzoek naar het International Journal of Epidemiology.

bron: GaySite.nl / International Journal of Epidemiology