dinsdag 5 maart 2013

Kris Peeters veroordeelt Anti-Homowet in Rusland


Vlaams minister-president Kris Peeters veroordeelt het homofobe wetsvoorstel dat in de Russische Doema circuleert. Hij gaat onder meer een brief schrijven aan de ambassadeur en ze proberen aan te kaarten in de VN-Mensenrechtenraad over Rusland.

Eind januari werd de wettekst in een eerste lezing goedgekeurd. Als de wettekst ook een tweede en derde lezing doorstaat en ondertekend wordt door de president dan mogen zowel organisaties als privépersonen geen artikels publiceren over homoseksualiteit, een evenement voor HoLeBi's organiseren of publiekelijk over HoLeBi-thema's discussieren in heel Rusland. Een overgrote meerderheid in de Duma stemde voor de wet- tekst.

In een antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Brusseel (Open VLD) zegt Kris Peeters dat hij op één lijn staat met wat minister Pascal hierover gezegd heeft in de commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen.

"Ik verwijs ook naar het beleidsdocument 'Mensenrechten en het Vlaams internationaal beleid', op basis waarvan het standpunt van de Vlaamse Regering wordt bepaald. Daarin wordt geopteerd om de internationale dialoog over situaties zoals die in Rusland te kanaliseren naar de geëigende multilaterale fora. Ik zal mijn diensten de opdracht geven om deze kwestie via de bestaande intra-federale coördinatiemechanismen op te laten nemen in de Belgische positie voor de eerstvolgende universele periodieke evaluatie (UPR) van de VN-Mensenrechtenraad over Rusland", zo schrijft Vlaams minister-president Kris Peeters.

bron: GayLive.be
   

Ook Minister Ivo Opstelten wijst Rusland op homorechten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft Rusland er nog eens op gewezen dat de rechten van homoseksuelen gerespec- teerd moeten worden. Aanpak van corruptie vloeit ook voort uit internationale verdragen die Rusland getekend heeft.

Dat zei Opstelten woensdag op een conferentie in Den Haag over juridische samenwerking tussen Nederland en Rusland. Ook de Russische vice-premier Arkady Dvorkovich was daarbij aanwezig.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) sprak zijn Russische collega Sergej Lavrov eerder al aan op een wet die 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar stelt.

bron: Telegraaf.nl