zondag 31 maart 2013

Onvoldoende aandacht Homo's in pestbeleid


Homobelangenorganisaties zijn niet tevreden met het pestbeleid op scholen dat staatssecretaris S. Dekker afgelopen week bekend maakte. Er is in het voorgestelde plan te weinig aandacht voor 'jezelf kunnen zijn op school' en identiteitsontwikkeling, en er worden te weinig voorstellen gedaan om het pesten van homo's en lesbiennes tegen te gaan, vinden de belangenorganisaties.

Organisaties als COC Nederland, EduDivers, maar ook Embrace Pink zijn blij dat er een plan komt om het pesten op school aan te pakken. Maar ze zijn niet tevreden met de aandacht die het bestrijden van pesten van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender leerlingen daarin krijgt en de generieke insteek van het plan. In de brief van staatssecretaris Sander Dekker wordt uitsluitend opgemerkt dat de aanpak van pesten 'sensitief' moet zijn voor kwetsbare groepen, zoals homojongeren. Die suggestie wordt niet inhoudelijk uitgewerkt.

Een kwart van alle homo- en lesbische leerlingen die wekelijks gepest worden onderneemt een suïcidepoging. Pesten is daarmee de belangrijk- ste reden voor suïcide onder homojongeren. Een algemene pestaanpak gaat ervan uit dat pesten in principe hetzelfde mechanisme is voor alle jongeren. EduDivers is het daar niet mee eens. De onzekerheid in de sociale en seksuele identiteitsontwikkeling speelt volgens de organisatie een centrale rol in het pesten op school. Er moet meer aandacht komen voor de manier waarop jongens met meisjes omgaan, en voor de manier waarop hetero's met homo's omgaan.

Het afwijken van traditionele rolpatronen (watjes, jongensachtige meiden) en de onzekerheid over relaties en seksualiteit maken een groot deel uit van het pesten op scholen. "Een algemene anti-pestaanpak die zich alleen richt op 'daders, slachtoffers en meelopers' zonder zich druk te maken om de achtergronden van de onderlinge uitsluiting, zal onvoldoende zoden aan de dijk zetten", aldus EduDivers. Embrace Pink sluit zich hierbij van harte aan.


bronnen: Embrace Pink / COC Nederland / EduDivers