zaterdag 30 maart 2013

Professoren voorspellen einde Proposition 8 en DOMA


Twee professoren grondwettelijk recht uit San Francisco voorspellen dat het Amerikaanse hooggerechtshof zowel Voorstel 8 (Pro- position 8) als DOMA (Defense of Marriage Act) ongrondwettelijk zullen verklaren. Het hooggerechtshof aanhoorde begin deze week zowel de voor als tegenstanders van de twee wetten die over het homohuwelijk gaan.

Zowel professor Margaret Russell van de Universiteit van San Francisco als Julie Nice van de Universiteit van San Francisco verwachten dat de uitspraak ofwel nipt, beperkend of de twee wetten ongeldig zal verklaren. Zij verwachten een uitslag van 5 tegen 4 of 6 tegen 3 om de twee wetten volledig of gedeeltelijk te schrappen.

Na twee dagen van hoorzittingen liet het hooggerechtshof woensdag al uitschijnen dat bepaalde aspecten van DOMA niet grondwettelijk waren. Deze wet zorgt ervoor dat homoseksuele koppels geen recht hebben op voordelen voor getrouwde homostellen. Getrouwde stellen krijgen belastingvoordeel en een nabestaandenuitkering, maar volgens de 'Defense of Marriage Act' (DOMA) in Amerika geldt dit voordeel alleen voor heteroseksuele stellen.

Ook heeft het hooggerechtshof de nodige vragen over de betekenis van het huwelijk en ging het uitgebreid in op argumenten tegen een even- tueel verbod van huwelijken voor homoseksuelen zoals dat nu geldt in Californie. Een beslissing over de twee wetten wordt tegen eind juni verwacht.

bron: GayLive.be