zaterdag 30 maart 2013

Record bezoekersaantal Roze Filmdagen in Amsterdam


Het Amsterdam Gay & Lesbian Film Festival, De Roze Filmdagen, heeft dit jaar met 8.100 bezoekers weer meer bezoekers getrokken dan voorgaande jaren. De 16e editie van het filmfestival werd zondag afgesloten met de verkiezing van 'The Parade' door de vakjury tot beste feature film.

Het publiek koos met de OUT·TV Audience Award in de categorie 'female' het Iraanse 'Facing Mirrors' en in de categorie 'male' 'Out in the Dark' als beste speelfilms. De aangrijpende Oegandese documentaire 'Call me Kuchu' over de vermoorde activist David Kato werd zowel door publiek als de vakjury gekozen tot beste documentaire.

Nederland was goed vertegenwoordigd; er waren maar liefst 13 Nederlandse 'roze' films, docu's en shorts te zien. Festival Director Werner Bor- kes is blij met het grote aantal Nederlandse producties. "We willen juist een platform zijn voor producties van eigen bodem. Als een film bij ons te zien is geweest, vergroot dit de exportwaarde naar andere festivals. Dat is goed voor filmmakers en voor Nederland en onze unieke positie als tolerant en divers land".

De thema's van dit jaar waren Activisme en Zichtbaarheid. Bestuursvoorzitter Dennis Boutkan is trots dat de Roze Filmdagen het opnieuw goed deed. "Het thema activisme is zeer actueel, zeker nu Nederland zich klaarmaakt voor het bezoek van de Russische president Poetin aan Neder- land. Ons Roze Filmdagen-publiek heeft behoefte aan kwalitatief sterk inhoudelijke films met verdieping".
         
De festivalleiding start binnenkort met de voorbereiding van de 17e editie die opnieuw in Amsterdam zal plaatsvinden.

bron: GaySite.nl