vrijdag 19 april 2013

François Hollande | "Stop gewelddadig protest Homohuwelijk"


                      
De Franse president François Hollande vindt dat er een einde moet komen aan de gewelddadige protesten tegen het wetsvoorstel dat huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht mogelijk maakt. Hij waarschuwde donderdag dat mensen die aanzetten tot geweld tegen homoseksuelen worden gestraft.

Hollande zei tegenover verslaggevers dat hij agressie tegen homoseksuelen niet accepteert. "De wet en het parlement moeten worden geres- pecteerd", aldus Hollande. Hij reageerde hiermee op een aanval van vier mannen die woensdag het interieur van een homobar in de stad Lille vernielden en enkele aanwezigen, onder wie de eigenaar, verwondden. De vier mannen zijn gearresteerd.

De voorgenomen invoering van de wet heeft tot grote beroering geleid. Zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk gingen de laatste weken massaal de straat op. De laatste tijd leek het protest tegen de wet steeds gewelddadiger te worden.

Nederlander
Onlangs werd ook de Nederlander Wilfred de Bruijn, die al jaren in Parijs woont, met zijn vriend mishandeld. Een foto van zijn gehavende ge- zicht op Facebook oogstte veel verontwaardiging. Vorige week raakten drie agenten gewond bij protesten tegen het homohuwelijk.

Vorige week stemde de Franse Senaat in met het homohuwelijk. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel binnenkort in de Franse Tweede Kamer aangenomen.

De wet maakt het ook mogelijk dat homostellen kinderen kunnen adopteren. Volgens peilingen is twee derde van de bevolking voor het homo- huwelijk. De kwestie was een belangrijk onderwerp in de verkiezingscampagne van de socialist Hollande, een fervent voorstander van de wets- wijziging.

De invoering van de wet is een van de belangrijkste hervormingen in Frankrijk sinds de afschaffing van de doodstraf in 1981.

bron: Algemeen Dagblad