zondag 14 april 2013

Homo vaker doelwit geweld


                      
Het aantal meldingen van (verbaal) geweld tegen homo's in IJsseldelta is vorig jaar meer dan verdubbeld in vergelijking met 2011. De politie IJsselland kreeg vorig jaar 75 meldingen binnen van geweld tegen en belediging van homo's, tegen 37 in 2011.

Het aantal zaken dat uiteindelijk ter vervolging bij het Openbaar Ministerie terecht kwam, is ook meer dan verdubbeld; het steeg van 17 naar 40 zaken. Dat blijkt uit het jaarverslag 2012 van politie IJsselland.

De politie constateert dat het woord 'homo' steeds vaker wordt gebruikt als scheldwoord om mensen te beledigen. Politiemensen zijn daar zelf ook vaak het doelwit van; er kwamen 38 meldingen van politiemensen zelf binnen. De cijfers passen bij de trend die belangenorganisatie voor homo's en lesbiennes COC zelf ook al signaleerde: er is nog altijd veel sprake van homodoscriminatie.

Naast homodiscriminatie namen ook andere vormen van discriminatie in IJsselland vorig jaar toe. De politie kreeg 68 meldingen binnen, tegen- over 56 in 2011. In 31 gevallen werd er aangifte gedaan in combinatie met het aanwijzen van een verdachte. Dat leidde tot 24 zaken die bij het Openbaar Ministerie terecht kwamen om voor de rechter te brengen.

Het gebruik van geweld tegen politiemensen liep sterk terug; van 261 geregistreerde incidenten tot 174 stuks. Het geregistreerde gebruik van (verbaal) geweld tegen andere werkers met een publieke functie steeg juist van 51 naar 108 gevallen.

bron: DeStentor.nl