maandag 8 april 2013

Zweden | 'Homofobe aanval' op Zweedse oud–parlementariër 'Tasso Stafilidis'


Tasso Stafilidis, de eerste openlijke homo die in het Zweedse Parlement werd verkozen, is in Griekenland slachtoffer geworden van een homofobe aanval door gemaskerde mannen.

Stafilidis (41) was op vakantie en werd met vrienden in Athene op straat geconfronteerd met drie mannen met maskers die hen uitscholden, schopten en sloegen. De oud-parlementariër en zijn vrienden dachten in eerste instantie dat het een overval was, maar de mannen vertrokken zonder een buit mee te nemen.

"Deze dingen gaan hand-in-hand wanneer de welvaart van een land ineenstort", zei Stafilidis tegen de Zweedse krant Aftonbladet. "De crisis maakt mensen gevoelig voor dit soort retoriek en sentiment. Racisme en homofobie in Europa en Zweden zijn veel erger dan ik dacht".

Bovenstaande foto's van zijn Safilidis' gezicht - na de aanval - laat zien dat hij verschillende verwondingen opliep. Tasso Stafilidis, ook schrijver en acteur, had Griekse ouders en was van 1998 tot 2006 lid van een linkse partij in het Zweedse parlement.

bronnen: GayKrant.nl / Aftonbladet
    

Zweeds oud-parlementslid slachtoffer van Homofobe aanval in Athene

Het eerste openlijk homoseksuele parlementslid van Zweden, Tasso Stafilidis, is tijdens zijn vakantie in Griekenland het slachtoffer geworden van een homofobe aanval. Hij vreest dat het huidige economische klimaat in Griekenland de acceptatie van minderheids- groepen doet afnemen.

Tasso Stafilidis (41) werd dit weekend samen met een vriend in de straten van Athene tegengehouden door drie gemaskerde mannen die aller- hande homofobe verwijten maakten alvorens hen te slaan en schoppen. De twee mannen, die op weg waren naar huis, dachten in eerste instan- tie dat het om een overval ging maar de aanvallers hadden na de vechtpartij geen oog voor de waardevolle spullen dat het koppel bij zich had.

Aan de vechtpartij hield Stafilidis enkele hoofdwonden over. Welke verwondingen zijn vriend heeft opgelopen is niet bekend. In een interview aan de Zweedse krant is het parlementslid bezorgt over de afnemende tolerantie tijdens deze Europese crisis voor minderheidsgroepen.

In Griekenland won de extreem-rechtse, anti-homo en anti-immigranten partij 'De Gouden Dageraad' achtien zetels bij de laatste verkiezingen. Stafilidis is van Griekse afkomst en zat van 1998 tot 2006 in het Zweedse parlement voor de socialistische partij.

bronnen: GayLive.be / Aftonbladet