zondag 28 april 2013

Lesbische Premier van IJsland stopt met politiek


                          
De IJslandse premier Jóhanna Sigurdardóttir, de eerste openlijk lesbische regeringsleider ter wereld, stopt met politiek. Vandaag worden parlementsverkiezingen in IJsland gehouden en vooraf werd al door de 70-jarige premier aangekondigd dat ze zich vanwege haar leeftijd niet herkiesbaar zou stellen.

De sociaaldemocratische Jóhanna Sigurdardóttir werd vier jaar geleden premier van IJsland op het hoogtepunt van de bankencrisis, die ook
hard toeslag in IJsland door het instorten van de bankensector. IJsland had tijdens decennia van centrumrechtse regeringen een veel te grote bankensector ontwikkeld waar bovendien vrijwel geen toezicht op gehouden werd.

De centrumlinkse regering onder leiding van premier Sigurdardóttir wist de economische situatie te stabiliseren, de werkloosheid en het begro- tingtekort daalden fors en de economie groeit inmiddels zelfs weer. Omdat deze successen gepaard zijn gegaan met forse bezuinigingen en ho- gere belastingen groeit echter ook de onvrede onder de bevolking over het gevoerde centrumlinkse beleid.

De verkiezingen vandaag zijn daarom ook uitgelopen op een afstraffing voor de centrumlinkse coalitie. Die verliezen bijna de helft van hun zetels in het IJslandse parlement. Grote winnaar is centrumrechts dat na vijf jaar centrumlinks beleid de macht weer overneemt.

Waarschijnlijke opvolger van Jóhanna Sigurdardóttir wordt Bjarni Benediktsson, de leider van de conservatieve Onafhankelijkheidspartij. Bjarni Benediktsson gaat daarvoor een coalitie sluiten met de liberale Progressieve Partij. De nieuwe regering belooft belastingverlaging en is tegen toetreding van IJsland tot de Europese Unie.

Tijdens de ambtstermijn van Sigurdardóttir opende IJsland in 2010 het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Johánna Sigurdardóttir zelf heeft in 2001 met Jónína Leósdóttir een samenlevingscontract gesloten.

Jóhanna Sigurdardóttir was de eerste openlijk lesbische regeringsleider ter wereld. Haar aftreden betekent dat de Belgische premier Elio di Rupo nu de enige openlijk homoseksuele regeringsleider is.

bron: COC.nl / COC Nederland