dinsdag 30 april 2013

Rusland praat met Homo-organisatie LGBT Network

In Rusland vinden opmerkelijke ontwikkelingen plaats sinds de Nederlandse demonstratie tegen de Russische antihomowet. Dat meldt Anastasia Smirnova van het Russian LGBT Network aan COC Nederland. Tijdens zijn bezoek aan Nederland op 8 april ontkende de Russische president Poetin dat rechten van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's) in Rusland geschonden worden en stelde hij dat de Russische regering bereid is om in gesprek te gaan met de Russische LHBT-gemeenschap.

Waar aanvankelijk gevreesd werd dat Poetin slechts holle woorden sprak, bedoeld om de internationale kritiek te bezweren, lijkt er nu toch sprake van een bescheiden toenadering. Zo bleek de Mensenrechtencommissaris van de Russische Federatie, kort na het protest in Nederland, plotseling bereid om in gesprek te gaan met een vertegenwoordiger van het Russische netwerk voor LHBT-organisaties, het Russian LGBT Net- work. Het gesprek met de Mensenrechtencommissaris vond plaats in Moskou op 16 april.

Volgens Anastasia Smirnova van Russian LGBT Network, die samen met Maria Kozlovskaya sprak tijdens de COC-demonstratie in Amsterdam 
op 8 april, verliep het gesprek met de Mensenrechtencommissaris in een goede sfeer en lijkt de basis voor verdere contacten te zijn gelegd. Smirnova laat weten dat haar organisatie in het verleden vaak probeerde om met de Mensenrechtencommissaris in gesprek te komen, maar tot nu toe zonder succes.

Ook meldt Smirnova dat een regionale Russische mensenrechtencommissaris, kort na de demonstratie in Nederland, een publieke verklaring aflegde waarin hij zijn steun uitsprak voor gelijke rechten voor LHBT's en stelde bereid te zijn om met de LHBT-gemeenschap in gesprek te gaan. Hoewel Smirnova benadrukt dat de antihomowet niet van tafel is, spreekt ze van 'goede ontwikkelingen' die volgens haar 'niet toevallig' plaatsvinden in de weken na het protest in Nederland. Ze spreekt opnieuw haar grote waardering uit voor de demonstratie die ze eerder be- titelde als 'de grootste demonstratie voor Russische LHBT-rechten ooit, zowel in als buiten Rusland'.

Overigens benadrukt ook de gay media in Rusland de positieve gevolgen van de demonstratie in Amsterdam. Zo stelt de website Gay.ru dat Poetin zich niet eerder zo tolerant uitliet over LHBT-mensenrechten, daarbij refererend aan Poetins verklaring dat LHBT's in Rusland niet ge- discrimineerd zouden worden en dat regering bereid is met de LHBT-gemeenschap gesprek te gaan.

COC Nederland organiseerde op 8 april een demonstratie tegen de Russische antihomowet, waaraan naar schatting 5000 mensen deelnamen. 
De demonstratie vond plaats tegenover het Scheepvaartmuseum, waar de Russische president Poetin op dat moment dineerde, en haalde de wereldpers. Tijdens een persconferentie in het Scheepvaartmuseum reageerde Poetin op het protest. Het Russische parlement stemt naar verwachting in juni voor de tweede maal over de antihomowet.

bronnen: GaySite.nl / COC.nl