dinsdag 2 april 2013

Uruguay stemt voor Opengesteld Huwelijk


De Senaat in Uruguay heeft dinsdag met 23 stemmen voor en 8 tegen vóór het openstellen van het burgerlijk huwelijk gestemd. De wet werd in december al door het Lagerhuis goedgekeurd en wordt nu hoogstwaarschijnlijk aangenomen. Boris Dittrich van Human Rights Watch vindt dat de Senaat de goede keuze heeft gemaakt.

"Senatoren in Uruguay hebben de goede keuze gemaakt om homokoppels het recht te geven om te trouwen", zei Boris Dittrich, advocacy direc- tor van het LGBT Rights Program bij Human Rights Watch. "Een laatste goedkeuring zal homo's en lesbiennes in Uruguay de mogelijkheid geven te trouwen met de persoon van wie ze houden en fundamentele rechten voor iedereen in Uruguay versterken".

De wet laat koppels – homo en hetero – kiezen wiens achternaam vooraan komt als ze hun kinderen een naam geven. Het verduidelijkt regels voor adoptie en in-vitrofertilisatie, en vervangt het begrip 'man en vrouw' in huwelijkscontracten door 'contracterende partijen'.

Als de wet wordt aangenomen wordt Uruguay het tweede land in Latijns-Amerika en het twaalfde in de wereld dat het burgerlijk huwelijk lega- liseert voor homo's en lesbiennes. Argentinië deed dat al in 2010.

De Rooms-Katholieke Kerk is tegen het wetsvoorstel, maar de kerk heeft in Uruguay weinig politieke invloed. Uruguay werd vorig jaar al het eerste in Latijns-Amerika dat abortus legaliseerde.

bron: GayKrant.nl
   

Uruguay gaat Homohuwelijk openstellen

De Senaat van Uruguay heeft ingestemd met het wetsvoorstel om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht. Het Zuid-Amerikaanse land is daarmee bijna zover het 12de land te worden waar paren van gelijk geslacht mogen trouwen.

Het wetsvoorstel – dat gesteund wordt door de regeringspartij – werd aangenomen met 23 stemmen voor en 8 tegen. Het wetsvoorstel gaat nu terug naar het Lagerhuis voor de finale stemming. Daar zal het wetsvoorstel geen problemen geven, want het Lagerhuis stemde al in december met een grote meerderheid in met de openstelling van het huwelijk.

Daarna gaat de wet voor ondertekening naar president José Mujica en ook dat is geen probleem, want de president heeft al laten weten dat hij de wet zal bekrachtigen.

De LHBT-beweging heeft daarom al laten weten dat het zo goed als zeker is dat Uruguay het 12de land wereldwijd en het 2de Zuid-Amerikaanse land wordt waar paren van gelijk geslacht kunnen trouwen. In Argentinië kunnen paren van gelijk geslacht sinds 2010 trouwen. Daarnaast is dat ook mogelijk in sommige delen van Brazilië en Mexico. Dat laatste land zou nummer 13 kunnen worden, want het Mexicaanse Constitutionele Hof oordeelde onlangs unaniem ten gunste van de openstelling van het huwelijk.

Álvaro Queiruga, van de Uruguayaanse LHBT-organisatie 'Colectivo Ovejas Negras', reageert verheugd op de ontwikkelingen. Hij hoopt dat de eerste paren van gelijk geslacht al in juli of augustus in Uruguay kunnen trouwen.

In Uruguay bestond al een vorm van geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht, is adoptie door paren van gelijk geslacht toege- staan en mogen militairen openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen.

bron: Gay.nl / COC Nederland