vrijdag 5 april 2013

Hepatitis B | Veiligere Seks: Zo Geprikt !!


GGD – SOA  →  Een stiekeme soa, zo kun je Hepatitis B goed uitdrukken. Je merkt er soms namelijk niks van als je het hebt. Wel kun je ernstige schade oplopen én het ondertussen aan anderen doorgeven. Klinkt ernstig ?! Dat is het ook. En het komt ook veel voor. Gelukkig is er supermakkelijk iets tegen te doen: je kunt je heel makkelijk en gratis levenslang beschermen: laat je vaccineren. 100.000 anderen homomannen gingen je al voor !!

Wat is het ?!
Hepatitis B is één van de ernstigste soa, is erg besmettelijk en kan grote risico's met zich meenemen. Misschien merk je er niets van. Misschien krijg je na twee tot zes maanden vage griepklachten. Het kan ook erger uitpakken: je lever raakt zodanig ontstoken dat je hoge koorts krijgt, steeds moe bent, veel eten en drinken niet kunt verdragen en als gevolg van de ontsteking een gelige huid, gelig oogwit, donkere urine of lichte ontlasting krijgt. Deze symptomen kunnen maanden lang blijven en zijn dan vaak zo ingrijpend dat je gedwongen bent maanden uit te zieken.

Evelien Siedenburg heeft als projectcoördinator van de Hepatitis B-vaccinatiecampagne voor de Amsterdamse GGD veel met de ziekte te ma- ken: "Bij één op de tien mensen die met hepatitis B zijn geïnfecteerd, blijft het virus jarenlang of zelfs levenslang aanwezig. Dan spreken we van chronische hepatitis. Het kan zo erg zijn dat je lever steeds slechter gaat functioneren. Je kunt zelfs leverkanker krijgen en je lever kan zo ernstig beschadigd raken dat je eraan overlijdt".

Zeer overdraagbaar
De kans dat je hepatitis B oploopt als je je niet laat vaccineren, is groot. Het risico is onder homomannen groter. Veel mannen hebben zich al laten vaccineren – zo'n 100.000 in de afgelopen jaren. Overigens krijgt niet iedereen die hepatitis B oploopt, bovenstaande klachten. Evelien Siedenburg: "Vaak ruimt het lichaam het virus ongemerkt op. Maar in de tijd dat je het hebt, kun je de ziekte wel doorgeven aan je sekspart- ners. Het blijft dus belangrijk voor jongens om zich te laten vaccineren".

Hoe krijg ik het ?!
Je krijgt hepatitis B zoals je ook hiv kan oplopen: door onbeschermde anale seks, pijpen zonder condoom of bloed-bloed contact. Net als hiv dus. Alleen is het bijna 100 keer besmettelijker. Een condoom vermindert het risico dat je hepatitis B oploopt wel, maar beschermt niet volledig. Siedenburg onderstreept: "De enige goed werkende bescherming is volledige vaccinatie" !!

Compleet traject
De vaccinatie bestaat uit drie prikken. Tussen de eerste en de tweede zit een maand, de laatste krijg je vijf maanden na de tweede. Alleen als je ze alle drie hebt, ben je langdurig en waarschijnlijk levenslang beschermd. Lukt het niet om de inenting volgens het optimale schema te ne- men, dan kun je de tweede en derde prik altijd later krijgen om jezelf en je sekspartners te beschermen. Let op: denk dus niet dat je er met één prik bent.

Gratis vaccinatie:
De inenting is gratis en kun je halen bij een GGD bij jou in de buurt. Via de site Manofmietje.nl maak je zeer simpel een afspraak. Om het je helemaal gemakkelijk te maken bezoekt een aantal GGD'en regelmatig clubs, bars of sauna's in het land. Daar krijgen jongens die dat willen ter plekke hun eerste, tweede of derde en laatste vaccinatie. Deze bezoeken worden aangekondigd op de Facebookpagina van Man tot Man en via verschillende magazines en posters in uitgaansgelegenheden. Het wordt je dus makkelijk gemaakt. De GGD staat voor je klaar maar jij bent degene die het moet doen.

Dus check: ManOfMietje.nl en regel die vaccinatie, zo geprikt !!

bronnen: Gay.nl / GGD Nederland
      
Voorkom Hepatitis B en/of andere Soa ... gebruik een condoom ‼  Condooms en diverse andere artikelen zijn eenvoudig online te bestellen via de website van:  Condoom-Anoniem.nl