dinsdag 23 april 2013

Wet op Homohuwelijk: Politie paraat met waterkanon


                    
In de Nationale Assemblee in Parijs wordt dinsdagmiddag voor de laatste en definitieve keer gestemd over de wet op het homohuwe- lijk. De wet is een eerste maal al goedgekeurd door beide kamers van de Franse volksvertegenwoordiging.

De wet, waarmee ook in Frankrijk eindelijk het homohuwelijk wordt gelegaliseerd, zal dus worden aangenomen. De politie van de Franse hoofd- stad is voorbereid op felle protesten. Zij is massaal aanwezig en staat paraat met waterkanonnen.

Legalisering van het homohuwelijk was een van de campagnebeloftes van president François Hollande. Uit peilingen blijkt een kleine meerder- heid van de Franse bevolking voorstander van legalisering te zijn.

De tegenstanders blijken, aanvankelijk volkomen tegen ieders verwachting in, echter krachtig en soms gewelddadig tegengas te kunnen geven. Sommige leden van de Nationale Assemblee hebben dreigbrieven ontvangen en het tegen homo's gerichte geweld is fiks toegenomen.

bron: FokNieuws.nl
          

Frankrijk stemt definitief in met Homohuwelijk

De Franse Tweede Kamer, de Assemblée Nationale, heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel dat het homohuwelijk en adoptie door paren van hetzelfde geslacht mogelijk maakt. Dat gebeurde na een stevig debat. Eerder had de Senaat, de Franse Eerste Kamer, het wetsvoorstel al goedgekeurd.

Frankrijk is ernstig verdeeld over het onderwerp. Tegenstanders van legalisering hebben de afgelopen tijd fel tegen de wet gedemonstreerd. In Parijs gingen eerder deze maand 300.000 mensen de straat op om tegen het wetsvoorstel te betogen.

Meerderheid
Toch kwam de uitslag van de stemming niet onverwacht, omdat de socialisten van president François Hollande, die voorstanders van het homo- huwelijk zijn, in beide kamers van het parlement de meerderheid hebben. De rechtse UMP van oud-president Nicolas Sarkozy en de Rooms Ka- tholieke Kerk zijn de grootste tegenstanders. Peilingen geven aan dat de legalisering van het homohuwelijk wordt gesteund door tweederde van de Franse bevolking.

Het debat over homorechten laaide in Frankrijk op nadat de in Parijs wonende Nederlander Wilfred de Bruijn met zijn vriend werd mishandeld en hij foto's van zijn bont en blauwe gezicht op Facebook plaatste. Afgelopen weekeinde werd ook een 24-jarige homoseksueel in de Zuid-Franse stad Nice mishandeld.

Veertiende land
Frankrijk is het veertiende land ter wereld waar koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen. Uruguay en Nieuw-Zeeland gingen het land re- centelijk voor. De eerste Franse homohuwelijken kunnen volgens minister Christiane Taubira van Justitie in juni worden gesloten. De wet wordt beschouwd als een van de belangrijkste hervormingen in Frankrijk sinds de afschaffing van de doodstraf in 1981.

bron: Algemeen Dagblad


Homo's mogen trouwen en kinderen adopteren in Frankrijk

De Franse Tweede Kamer heeft het homohuwelijk definitief gelegaliseerd. Het burgerlijk huwelijk is er nu in Frankrijk ook voor homo- en lesbokoppels. Ook kunnen homo's en lesbo's nu makkelijker kinderen adopteren. Vorige week stemde de Franse senaat ermee in.

De tegenstand was groot: katholiek, moslim en extreem-rechts vond elkaar gebroederlijk op straat en protesteerde er een aantal keer lustig op los. Ook vanmiddag waren er protesten in de buurt van het Parlementsgebouw. 'Overall' lijkt de meerderheid van de Fransen wél voor het homo- huwelijk te zijn.

Er stemden 331 parlementsleden vóór, 225 tegen en 10 onthielden zich van stemming. In het parlement zijn de socialisten van president Hollande in de meerderheid; legaliseren van het homohuwelijk en dezelfde adoptierechten voor homo- en lesbokoppels van één van zijn speerpunten.

De Franse minister van Justitie 'Christiane Taubira' zei dat de eerste koppels van hetzelfde geslacht al in juni met elkaar kunnen trouwen. Helemaal bezegeld is de zaak nog niet: tegenstanders gaan naar het Constitutionele Hof, dat moet bekijken of de wet niet in strijd in met de Franse grondwet.

bron: Gay.blog.nl
             

Frankrijk stemt definitief in met Homohuwelijk

De Franse Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag met 331 stemmen voor en 225 tegen definitief ingestemd met de legalisering van het homohuwelijk. Niet alleen werd een wet aangenomen die het huwelijk open stelt voor paren van het zelfde geslacht.

Ook krijgen getrouwde homokoppels het recht om kinderen te adopteren. Minister van Justitie Taubira zei na de stemming dat de eerste homo- huwelijken al in juni kunnen worden gesloten. De nieuwe wet dient alleen nog door president François Hollande te worden ondertekend.

De uitslag komt niet als een verrassing: de socialisten van president Hollande zijn in de meerderheid in het parlement. Toch was er de afgelo- pen dagen twijfel ontstaan omdat de protesten tegen het homohuwelijk steeds feller werden. De afgelopen maanden is in heel Frankrijk fel ge- protesteerd tegen de openstelling, maar vooral tegen de mogelijkheid van adoptie.

Conservatieve partijen en de Katholieke Kerk in Frankrijk riepen de bevolking op de straat op te gaan wat enkele malen resulteerde in confron- taties met politie en voorstanders. Homofoob geweld is mede hierdoor aanzienlijk toegenomen maar ook werden bedreigingen gericht tegen parlementariërs die zich voor de komst van het homohuwelijk uitspraken steeds vaker geuit. De Franse socialistische minister Sylviane Bul- teau ontving een brief met doodsbedreigingen en ook twee van zijn collega's werden bedreigd.

Parlementsvoorzitter Claude Bartolone krijg gisteren, een dag voor de stemming, een dreigbrief met poeder. Volgens de afzenders, tegenstan- ders van het homohuwelijk, is het buskruit. In een begeleidend schrijven eisten ze dat de stemming wordt geschrapt. "U heeft oorlog gewild, u hebt het", stond in de brief. De autoriteiten in Parijs hebben inmiddels laten weten dat de politie in de hoogste staat van paraatheid is. Na het definitieve 'oui' voor de openstelling van het huwelijk worden weer veel tegendemonstraties verwacht.  

bron: GaySite.nl / NOS.nl - NOS Journaal