zaterdag 18 mei 2013

Homohuwelijk niet in strijd met Franse grondwet


                     
Het homohuwelijk is niet in strijd met de Franse grondwet. Dat heeft het Franse constitutionele hof vrijdag bepaald. Het oordeel van het hof betekent dat de eerste homohuwelijken in mei kunnen worden gesloten.

De Franse Assemblée Nationale nam vorige maand een wet aan waarmee het homohuwelijk mogelijk werd.

Tegenstanders van de wet, onder leiding van de conservatieve politieke partij UMP, stapten direct naar het constitutionele hof, omdat de wet in strijd zou zijn met de grondwet. Het hof heeft nu echter bepaald dat dit niet het geval is.

De wet die het homohuwelijk mogelijk maakt moet nu alleen nog officieel worden gepubliceerd. De Franse president François Hollande heeft eerder beloofd om dat zo snel mogelijk in orde te maken.

bron: NU.nl
     

President François Hollande tekent wet Frans Homohuwelijk
                
Frankrijk is het 14e land waar homostellen mogen trouwen. De Franse president François Hollande heeft zaterdag zijn handtekening gezet onder de wet die het huwelijk voor homoseksuelen en lesbiennes mogelijk maakt.

Hollande tekende de wet een dag nadat de Constitutionele Raad in Parijs had bepaald dat het homohuwelijk niet is strijd is met de Franse grondwet. Tegenstanders hadden daar bezwaar aangetekend, nadat het Franse parlement de wet over het homohuwelijk in april definitief had aangenomen.
              
Hollande waarschuwde dat hij geen verzet meer tolereert tegen het homohuwelijk. 'Ik zal ervoor zorgen dat de wet overal geldt en ik accepteer geen verstoringen van deze huwelijken', aldus de president.

Burgemeester Hélène Mandroux van de Zuid-Franse plaats Montpellier zei dat 'liefde haat heeft overwonnen'. In haar stad is binnenkort het eerste homohuwelijk. Ze zei wel te vrezen voor gewelddadige protesten.

Het homohuwelijk is zwaarbevochten in het overwegend katholieke Frankrijk. De afgelopen tijd zijn tegenstanders in groten getale de straat opgegaan. Ook nam het geweld tegen homoseksuelen toe. De tegenstanders geven overigens nog niet op en hebben voor 26 mei een nieuwe betoging aangekondigd tegen het 'mariage pour tous' (huwelijk voor allen).

bron: Algemeen Dagblad