zondag 5 mei 2013

Iowa | Beide Lesbische Ouders op geboorteakte


                   
Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Iowa heeft geoordeeld dat als een lesbische vrouw die 'n kind krijgt en met een an- dere vrouw getrouwd is, dat dan ook onmiddellijk haar echtgenote als medeouder in de geboorteakte geregistreerd moet worden.

Dit vonnis is het resultaat van de rechtszaak die Heather Martin Gartner en haar echtgenote Melissa hadden aangespannen. Heather beviel in 2009 van haar dochter Mackenzie, maar haar echtgenote Melissa kon enkel erkend worden als ouder door een kostbare adoptieprocedure.

Het Hooggerechtshof in Iowa's hoofdstad Des Moines heeft vastgesteld dat de wet er altijd stilzwijgend van uitgaat dat de echtgenoot van een moeder ook de vader van het kind is dat zij krijgt – ook als dat kind geboren is met behulp van een anonieme spermadonor. De rechters oordelen dat hetzelfde uitgangspunt ook toegepast moet worden in het geval van een lesbisch echtpaar, omdat in de Grondwet van Iowa gelijke behandeling – ook op grond van seksuele gerichtheid – is vastgelegd. Hetzelfde beginsel dat door het Hooggerechtshof in 2009 werd toegepast in het vonnis om het huwelijk open te stellen voor paren van gelijk geslacht.

Volgens de rechters is het belangrijk dat op dit punt lesbische echtparen en hetero-echtparen met kinderen gelijk behandeld. Door het registre- ren van de partner van de moeder als de andere ouder van het kind krijgt dat kind namelijk al vanaf het moment dat het geboren wordt de zekerheid dat ook de partner van de moeder juridisch medeverantwoordelijk is voor het kind.

Het gevolg van dit vonnis van het Hooggerechtshof is dat het familierecht in Iowa moet worden aangepast. Ondermeer betekent dit dat de standaardformulering op de geboorteakte waar nu staat 'de naam van de echtgenoot', moet worden vervangen door 'de naam van de tweede ouder'.

Iowa stelde in 2009 het huwelijk open voor paren van gelijk geslacht. In tegenstelling tot andere Amerikaanse staten waar het huwelijk werd opengesteld, werd in Iowa toen niet meteen ook de wet- en regelgeving inzake de geboorteregistratie aangepast en genderneutraal gemaakt.

In Nederland heeft het COC lang gelobbyd om dit ook in onze wet- en regelgeving voor lesbische paren te regelen. Inmiddels ligt daarvoor een wetsvoorstel van staatssecretaris Fred Teeven bij de Eerste Kamer.

bronnen: COC Nederland / Des Moines Register