woensdag 29 mei 2013

Meerderheid Kamer voor afschaffen weigerambtenaar


                   
Twaalf jaar na openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht komt er een einde aan de weigerambtenaar. Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra - D66 - dienden hiervoor een wetsvoorstel in.

Schouw: "In 2001 was de verwachting dat dit fenomeen vanzelf zou verdwijnen, het tegendeel bleek waar. Nog steeds zijn er gemeenten waar een ambtenaar van de burgerlijke stand mag weigeren om een homohuwelijk te sluiten. D66 is dan ook blij dat ons wetsvoorstel wordt omarmd door een meerderheid van de Kamer".

Het is van belang dat ambtenaren gewoon de wet uitvoeren en niet discrimineren. Persoonlijke bezwaren mogen geen reden zijn om te weige- ren een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen te sluiten. Dijkstra: "Iedereen mag gewetensbezwaren hebben, maar als ambtenaar moet je in de eerste plaats de wet uitvoeren. Het gaat hierbij niet alleen om een praktisch probleem waarvoor de wet een oplossing moet bie- den. Het principe is nog veel belangrijker. Gelijke behandeling is een belangrijk recht en moet voor iedereen gelden".

Een neutrale overheid is voor D66 van zeer groot belang. Het kerkelijk en burgerlijk huwelijk zijn in Nederland strikt gescheiden. Ambtenaren zijn in dienst van de staat en moeten de eigen privé opvattingen over bijvoorbeeld het huwelijk tijdens het werk opzij zetten. Schouw: "Als we toestaan dat ambtenaren een homohuwelijk weigeren te sluiten, wat is dan de volgende stap ?! Weigering om stel te huwen dat na een echt- scheiding voor de tweede keer in het huwelijksbootje wil stappen ?!"

Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van het 'Roze Stembusakkoord' dat op 3 september 2012 ondertekend is door een ruime meerderheid van D66, VVD, PvdA, SP, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50+. In dit akkoord spraken de partijen af om vijf kwesties op het gebied van emancipatie zo snel mogelijk te regelen. Het gaat behalve om het afschaffen van de weigerambtenaar om voorlichting op scholen over seksuali- teit en seksuele diversiteit, lesbisch ouderschap, erkenning van genderidentiteit en het afschaffen van de enkele feit-constructie.


bron: Gay.blog.nl