donderdag 30 mei 2013

Nigeriaans Parlement keurt omstreden anti-Homowet goed


                
Het Nigeriaanse parlement heeft donderdag een omstreden wet aangenomen die homoseksuele praxis streng bestraft. Homo's kun- nen tot 14 jaar celstraf krijgen.

Dat meldt persbureau AP. Nigeriaanse homo's zijn voortaan strafbaar als ze 'openbaar blijk geven van een gelijkgeslachtelijke relatie', als ze een homobar openen of als ze een homo-organisatie oprichten. Ook homohuwelijken zijn juridisch niet geoorloofd.

De wet werd in 2011 al aangenomen door de Senaat, maar de goedkeuring door het Huis van Afgevaardigden liet nog op zich wachten. Het is niet duidelijk of het Huis wijzigingen heeft aangebracht. Overigens is de wet nog niet definitief goedgekeurd: president Goodluck Jonathan moet zijn handtekening nog zetten. Of hij dat ook gaat doen is de vraag. De Verenigde Staten en 't Verenigd Koninkrijk hebben gedreigd om de steun voor AIDS-hulpprogramma's stop te zetten wanneer de wet wordt ingevoerd.

Homoseksualiteit is 'barbaars en schandelijk'
De 160 miljoen Nigerianen zijn verdeeld tussen christendom en islam, maar worden verenigd door hun afkeer van homoseksualiteit. De Christe- lijke Associatie van Nigeria, de koepelorganisatie van christenen, noemde het homohuwelijk 'barbaars en schandelijk' en pleit al jaren voor de invoering van de wet. Het Nationale Moslimcentrum sloot zich daarbij aan.

Meer dan honderd mensenrechtengroepen hebben petities ingediend om het wetsontwerp in te trekken. "Het betekent een ernstige aantasting van onze rechten", vertelde homoactivist Alimi Ademola eerder al in Trouw. "De wet is verschrikkelijk".

Ook in andere Afrikaanse landen rust er een groot taboe op homoseksualiteit. Oeganda overweegt al lange tijd om een anti-homowet in te stel- len die strenger is dan de variant die Nigeria nu invoert. Aanvankelijk zouden Oegandezen die uitkomen voor hun homoseksualiteit de doodstraf krijgen, maar die maatregel is onder druk van onder meer de Verenigde Staten geschrapt.


bronnen: Trouw.nl / Persbureau AP