woensdag 1 mei 2013

Noord-Ierland stemt tegen Homohuwelijk


                   
Het Noord-Ierse parlement heeft maandag tegen een nieuwe wet gestemd die het homohuwelijk mogelijk had moeten maken. Onder druk van christelijke leiders stemde de conservatieve protestantse Ulster Unionist Party tegen waardoor uiteindelijk 50 leden tegen de opening van het huwelijk stemden en 42 voor.

Homo-organisaties zijn teleurgesteld en ook in de Noord-Ierse media is verontwaardigd gereageerd op het besluit. "Noord-Ierland is de enige natie in het Verenigd Koninkrijk waar homostellen niet mogen trouwen", schrijft The Belfast Telegraph. Begin februari werd in Engeland en Wales de wet voor het homohuwelijk aangenomen en in Schotland en de Republiek Ierland wordt momenteel aan een wetsvoorstel gewerkt.

Ook binnen de politiek hebben de voorstanders van het homohuwelijk van zich laten horen. "Door dit besluit is het heel goed mogelijk dat het aantal zelfmoorden door homoseksuele jongen verder zal blijven stijgen", aldus één van de parlementariërs.

Het is niet voor het eerst dat Noord-Ierland achter loopt als het gaat om de rechten van homoseksuelen. Pas in 1982 werd besloten homosek- sualiteit te legaliseren terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk al in 1967 besloten had homoseksualiteit uit 't wetboek van strafrecht te ver- wijderen.

bronnen: GaySite.nl / The Belfast Telegraph