zaterdag 4 mei 2013

Movie: 'BENT' | Homo's waren nog lager dan Joden in de Concentratiekampen



Het is een deel van de geschiedenis dat vaak onderbelicht blijft. In concentratiekampen hadden homo's ten tijde van nazi-Duitsland een nog lagere status dan Joden.

Het theaterstuk 'Bent' vertelt het indringende verhaal van twee mannen die op compleet verschillende wijze met deze situatie omgaan.

Waar de één zichzelf ontkent om letterlijk te kunnen overleven, blijft de ander staan voor wie hij is. Middenin de hel van concentratiekamp Dachau ontwikkelt zich tussen hen een passionele liefde.

Toch is 'Bent' veel meer dan een 'Gay Love Story' ...

In 1979 schreef Martin Scherman 'Bent', een aangrijpend toneelstuk over twee homoseksuelen in concentratiekamp Dachau.

'Bent' werd in 1997 verfilmd met o.a. Ian McKellen, Jude Law en Mick Jagger als drag queen.

Theater-regisseur Gerardjan Rijnders brengt het verhaal van de homoseksuele Max (Kevin Hassing) die door de nazi's op transport wordt gezet naar Dachau. Daar ontkent hij zijn homoseksualiteit om zodoende de laagste status onder de gevangenen te ontlopen. Koste wat het kost wil hij overleven.

Alles verandert wanneer hij medegevangene Horst (Michiel Bakker) ontmoet, die wel de roze driehoek op zijn pak draagt. In het grootste ge- heim en zonder dat ze elkaar ook maar kunnen aankijken ontstaat er een grote liefde tussen de twee.

In de tijd dat 'Bent' werd geschreven, was er weinig onderzoek verricht, of zelfs enige aandacht, naar de vervolging van homoseksuelen door de nazi's. Het stuk heeft de afgelopen 30 jaar sterk bijdragen aan de publieke bewustwording van de meedogenloze vervolging van homoseksuelen in Hiler's Derde Rijk.

De voorstelling wordt morgen, zaterdag 4 mei om 21.00 uur - na Dodenherdenking - opgevoerd in Theater aan het Spui, Den Haag.
Telefonisch reserveren: 070 346 52 72

bronnen: Relatie.blog.nl / YouTube.com