donderdag 16 mei 2013

Wethouder wil Homorespect van paus en andere religieuze leiders


               
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es roept religieuze leiders over de hele wereld op hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van acceptatie van homo's, lesbiennes en transgenders.

"Zo lang de paus en de meeste moslimleiders homoseksualiteit niet accepteren als seksuele geaardheid, zullen miljoenen mensen geweld tegen homo's, lesbiennes en transgenders gerechtvaardigd vinden". Dat zei de wethouder diversiteit en integratie donderdag in Den Haag tijdens de eerste Europese conferentie over homo-emancipatie.

Wethouder van Es vertelde haar toehoorders op het congres ter gelegenheid van de internationale dag tegen homofobie dat zelfs in Amsterdam homo's, lesbiennes en transgenders niet altijd hand in hand over straat kunnen zonder uitgejouwd te worden.

Hoewel de hoofdstad sinds begin jaren '80 actief beleid voert voor emancipatie van LGBT's (lesbians, gays, bisexuals en transgenders) en stren- ge antidiscriminatie- en antigeweldsprotocollen hanteert, staat de homo-emancipatie volgens de wethouder in Amsterdam vandaag de dag onder druk door machogedrag en religie. Onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam wijst uit dat voornamelijk jonge mannen zich schuldig maken aan geweld tegen homoseksuelen. "Ze voelen zich bedreigd door het idee dat andere mannen hen als seksobject zien".


bron: Algemeen Dagblad
       

Koningin Máxima bij aftrap Homocongres

Koningin Máxima zal donderdagavond de opening van het IDAHO-congres bijwonen in Den Haag. Op dit congres wordt door 700 deel- nemers uit binnen- en buitenland gekeken hoe de emancipatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen (HoLeBi's) en Transgenders kan worden verbeterd, zo meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

In aanloop naar de internationale dag tegen homofobie (IDAHO), aanstaande vrijdag, wordt donderdag het tweedaags congres afgetrapt in Den Haag. Het is de eerste keer dat het congres wordt gehouden.

Aangezien Nederland het gastland is, zal minister Jet Bussemaker van Emancipatie namens het kabinet als gastvrouw optreden. Zij opent het congres donderdagavond tijdens een diner in de Haagse Ridderzaal, waarbij koningin Máxima aanwezig is, met een speech.

Het is de bedoeling dat de deelnemers - van Europarlementariërs tot mensenrechtenverdedigers - van elkaar leren en samen kijken hoe de emancipatie van HoLeBi's en Transgenders kan verbeteren.

bron: BN de Stem
         

IDAHO: Koningin Máxima en rapportcijfers

In Den Haag zal vanavond niemand minder dan koningin Máxima de opening van het 'International Day Against Homophobia' congres bijwonen. Daar wordt door zevenhonderd deelnemers uit binnen- en buitenland gekeken hoe de homo-emancipatie kan worden ver- beterd. Dat mag ook wel, want slechts 5% van de homoleerlingen durft in het openbaar uit de kast te komen. Dat is één van de bevin- dingen uit het rapport met cijfers over homo-acceptatie van het SCP en EenVandaag dat vandaag is gepresenteerd.

Als je het rapport van SCP en het onderzoek van EenVandaag leest, zie je duidelijk dat er een probleem is met 'leren samenleven' met men- sen die een andere seksuele identiteit hebben en dat ook willen uiten. Dat blijkt al uit het feit dat er zo weinig homojongeren uit de kast durven te komen.

Mietjes moeten ze niet
Uit de rapporten blijkt dat 50-80% van de jongeren zich onzeker voelt over twee zoenende jongens of twee zoenende meisjes of dat afwijst. Slechts 5% van de homo- of lesboleerlingen durft in het openbaar uit de kast te komen. 56% van de jongeren hebben hun gedrag wel eens aan- gepast om negatieve reacties op hun geaardheid te voorkomen. "Bij dat laatste moeten we aan veel meer denken dan alleen aan zoenen in het openbaar", zegt Peter Dankmeijer, directeur van kenniscentrum EduDivers. "De opmerkingen van de scholieren maken glashelder dat afwijken van jongens- of meisjesachtig normgedrag tot grote weerstand leidt onder pubers. 'Mietjes' of 'manwijven' moeten ze niet".

EduDivers deed in januari steekproefsgewijs onderzoek naar homofobie en stereotype opvattingen over homoseksualiteit onder jongeren. Uit hun onderzoek bleek dat twee derde van de middelbare scholieren afstand houdt van homoseksuele medeleerlingen of zich onzeker voelt over contact met hen. 32% wil in de pauze niet naast een homoseksuele klasgenoot zitten en slechts een derde vindt homoseksualiteit ‘een natuur- lijke seksuele oriëntatie’.

MijnID
Sinds december is voorlichting over seksuele diversiteit verplicht onderdeel van de kerndoelen geworden. Daarnaast is het Ministerie van OCW bezig met een plan om scholen te verplichten pesten gericht aan te pakken. Het probleem is dat scholen al een bomvol takenpakket hebben en niet zitten te wachten op nóg meer verplichtingen.

Daarom heeft EduDivers samen met haar partners in de landelijke Onderwijsalliantie voor Seksuele Diversiteit de MijnID-campagne ontwikkeld, gericht op identiteitsontwikkeling bij kinderen en dan vooral de ontwikkeling van hun seksuele identiteit. Het doel is om MijnID-ambassadeurs te werven die zich sterk maken voor een veilig schoolklimaat met ruimte waarin ieder kind zichzelf kan zijn.

"Niet alleen 'mietje' of 'pot', maar ook 'homo' en 'lesbo' worden gebruikt om te schelden", zegt Dankmeijer. "Dat op zichzelf maakt ervoor uit- komen dat je homoseksueel bent tot een zeer beladen stap. En helemaal tijdens de puberteit, wanneer jongeren gierende hormonen hebben, onzeker zijn en vooral niet op willen vallen als 'abnormaal'. Juist dan moet de school er alle energie insteken om te zorgen dat deze kinderen leren hoe ze hier respectvol en veilig mee omgaan. Want, als iedereen 'gedwongen' wordt om gemiddeld te zijn, is er uiteindelijk voor niemand ruimte om zijn of haar eigen identiteit te ontwikkelen".

bronnen: Gay.nl / EduDivers