maandag 5 augustus 2013

Michael van Praag gaat Russische sportminister aanspreken op anti-Homowet


                 
Rusland  →  KNVB-voorzitter 'Michael van Praag' gaat de Russische minister van Sport 'Vitali Moetko' aanspreken op de omstreden Russische wet die 'homo-propaganda' verbiedt. "Ik zal hem zeggen dat het niet meer van deze tijd is en dat hij daar moet wat aan moet veranderen", zei Van Praag tegenover de NOS.

Deze week liet Moetko weten dat de anti-homowet onverkort van kracht is tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Sporters, officials en toeschouwers van het sportevenement zullen niet opgepakt worden vanwege hun 'niet-traditionele seksuele gerichtheid' als zodanig, maar dat risico lopen ze wel als ze die publiekelijk gaan 'propaganderen'.

Dat is volgens Sportminister Moetko namelijk in strijd met de Russische anti-homowet. Dat is een waarschuwing aan de Nieuw-Zeelandse kunst- schaatser 'Blake Skjellerup'. Die heeft laten weten dat hij in Sotsji een regenboogpin zal dragen, zoals hij dat ook deed tijdens de Winterspelen van 2010 in het Canadese Vancouver.

Van Praag kent Moetko, want ze zitten beide in het bestuur van de UEFA, de Europese voetbalbond. In september is de eerstvolgende bijeen- komst van het UEFA-bestuur en die gelegenheid zal Van Praag aangrijpen om de Russische minister aan te spreken.

"Ik zal hem dan op een vriendschappelijke manier uitleggen hoe wij tegen homoseksualiteit aankijken in Nederland", zegt Van Praag. "Misschien ga ik hem ook wel beelden van deze Canal Parade laten zien".

Van Praag vindt dat de totale sportwereld een signaal van protest moet afgeven, maar ook op regeringsniveau moet er volgens hem iets gebeu- ren. "We kunnen niet ingrijpen in wat een regering in een land wil". Maar om te zeggen: "Dat vinden ze, dus we gaan gewoon door, dat vind ik niet goed".

Van een boycot moet Van Praag niet veel hebben – niet van de Winterspelen en zeker niet van het Wereldkampioenschap Voetbal dat in 2018 in Rusland gehouden wordt. Niet gaan, is volgens Van Praag namelijk 'altijd een teken van zwakte'. "Weg blijven, daar lachen dit soort landen om". Maar als je wel gaat, dan moet je volgens Van Praag wel altijd 'goed duidelijk maken wat je afwijst'.

Voor het WK Voetbal geldt volgens Van Praag dat er nog jaren te gaan is, waarin gewerkt kan worden aan veranderingen in Rusland. Dat kan, want Van Praag is er namelijk van overtuigd dat ook in Rusland de 'panelen schuiven' als het om homoseksualiteit gaat. De KNVB-voorzitter sprak onlangs een oud-collega van de Russische voetbalbond die het meevaren van de KNVB tijdens de Canal Parade 'een teken van tolerantie' noemde.

bronnen: COC.nl / NOS.nl – NOS Journaal