zondag 8 september 2013

Rijksvoorlichtingsdienst | Vraag naar gratis 'Droomboek' groter dan verwacht


                      
De vraag naar het gratis droomboek is groter dan verwacht, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. "We krijgen berichten dat boekhandels nee moeten verkopen omdat ze geen droomboeken meer hebben", zegt een woordvoerder.

► Bijdrukken is vooralsnog niet nodig, omdat er volgens de RVD een miljoen boeken beschikbaar zijn. Volgende week worden veel boekhandels weer bevoorraad, maar de stichting Collectieve Propaganda van 't Nederlandse Boek probeert dat ook dit weekend al te doen. Zaterdagmiddag om 12.00 uur waren er 300.000 boeken opgehaald en 20.000 exemplaren gedownload.

Toekomstdromen
Het droomboek is samengesteld voor koning Willem-Alexander. Hij nam donderdag het eerste exemplaar in ontvangst !!  In de aanloop naar de inhuldiging werden Nederlanders opgeroepen om hun toekomstdromen in te sturen. Een selectie daarvan staat in het boek. Elk huishouden kan het droomboek sinds donderdagavond met een toegestuurde bon ophalen.

Een van de winkels waar het hard gaat, is De Gruijter in Sliedrecht. De eerste 150 boeken waren binnen twee uur weg. "Vanochtend stonden er bijna 300 mensen op de wachtlijst", laat de boekhandel weten.

Teleurstelling
Ook bij een filiaal van Bruna in Groningen liep het storm. Donderdagavond werden er 400 boeken opgehaald, vrijdagochtend waren ze op. "We hebben al tientallen mensen moeten teleurstellen", zegt een medewerker.

De eigenaar van boekhandel De Hoeksteen in Woerden zegt dat 200 van de 250 geleverde boeken al weg zijn. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar sommige mensen hebben de bon weggegooid omdat ze dachten dat het reclame voor de Postcodeloterij was. De loterij is de hoofdsponsor van het droomboek. "Ik mag 't boek zonder bon niet meegeven", zegt de boekhandelaar. "Mensen die geen bon hebben ontvangen of hem heb- ben weggegooid, kunnen op internet een nieuwe downloaden".

Overigens loopt 't niet overal storm. Bij Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, vlak bij de plek waar koning Willem-Alexander werd ingehuldigd, zijn pas 200 boeken opgehaald. De winkel had 2000 exemplaren ingeslagen.


bronnen: NOS.nl / NOS Journaal