dinsdag 22 oktober 2013

Eerste Homohuwelijk in India | 'De meisjes vluchten om te kunnen trouwen' ‼


                         
Het is waarschijnlijk het eerste homohuwelijk in India: twee meisjes zijn van hun ouderlijk huis in de stad Patna weggelopen, en met elkaar getrouwd, zo meldt een woordvoerder van de politie. Een lang en gelukkig leven wacht hen vooralsnog niet. De vader van een van de meisjes heeft de familie van het andere meisje aangeklaagd wegens kidnapping.

Reema & Akansha – zoals ze in de Indiase media worden genoemd (het zijn niet hun echte namen) – zijn van jongs af aan al vriendinnen en hebben samen gestudeerd, zo schrijft India TV op haar website. Op 4 oktober zijn ze er met elkaar vandoor gegaan, en een priester van een tempel in het stadje Sasaram heeft hen getrouwd. De twee meisjes werden gevonden in een hotel in het stadje, waar ze 'als man en vrouw' leefden, aldus de site Daily Bashkar. De politie kon hen traceren door mobiele telefoons, en binnenkort zullen ze worden voorgeleid voor de rechter vanwege de aanklacht van kidnapping.

De meisjes zouden gezegd hebben dat elkaar al sinds hun jeugd graag opzochten, maar dat ze de werkelijke betekenis van hun relatie later be- grepen. Ze zouden deze nooit hebben verborgen en het zou een bron van discussie zijn binnen hun families en de buurt.

Liefdeshuwelijk is onfatsoenlijk
Terwijl veel mensen in het westen het idee hebben dat India relatief ruimdenkend is als het gaat om partnerkeuze of seks, trouwen de meeste Indiërs met een partner die door hun ouders is uitgekozen. Een 'liefdeshuwelijk', zoals het wordt genoemd, wordt door de meeste mensen als onfatsoenlijk beschouwd. Jongeren die tegen de zin van hun ouders toch met iemand trouwen waar ze verliefd op zijn, worden vaak uit de fa- milie verstoten. In extreme gevallen worden ze zelfs opgejaagd en vermoord omdat ze de familie-eer hebben geschonden.

Homoseksualiteit is lange tijd verboden geweest volgens sectie 377 van het wetboek: de wet tegen onnatuurlijke seks. Een erfenis van de Victo- riaanse tijd toen de Britten het nog voor het zeggen hadden. Het Hooggerechtshof in Delhi heeft in 2009 echter besloten dat deze wet niet van toepassing is op homoseksuelen (maar nog wel op gedwongen seks en seks met minderjarigen).

Het mag niet van god
De uitspraak werd toegejuicht door de Indiase homogemeenschap, maar het maatschappelijke taboe bleef. Dit heeft in India echter een andere herkomst dan in het westen of de islamitische wereld. De drie grote monotheïstische godsdiensten verwerpen homoseksualiteit als iets zondigs: het mag niet van god en als je het toch doet, ga je naar de hel. "Dat hebben wij niet", zei de Indiase homoactivist Ashok Raw Kavi in een inter- view met de Volkskrant. "In het hindoeïsme worden fallussymbolen aanbeden, en niemand die zich daar druk over maakt".

Dat wil niet zeggen dat homoseksualiteit maatschappelijk is aanvaard. "Een homoseksuele Indiër is geen zondaar, maar een grote egoïst", legt Kavi uit. "Iemand die zijn eigen voorkeuren bóven het belang van het gezin stelt. Je mag als man best van mannen houden, maar je moét trou- wen en kinderen krijgen. Wij voeren dus een andere strijd dan homo's in 't Westen: wij vechten voor de maatschappelijke aanvaarding van een individuele keuze".


bron: Volkskrant.nl