woensdag 16 oktober 2013

COC | "Koning moet mensenrechtenschending in Rusland aan de kaak stellen"



Het COC wil dat koning Willem-Alexander de slechte mensenrechtensituatie van LHBT's en de mensenrechtensituatie in het algemeen aan de kaak stelt tijdens zijn aanstaande bezoek aan Rusland. Het Russisch-Nederlands 'vriendschapsjaar' wordt wat het COC betreft omgedoopt tot 'protestjaar'.

COC Nederland reageert daarmee op de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in zijn woning in Moskou. Op zijn spiegel tekenden de da- ders een hartje met de tekst 'LGBT', de Engelse afkorting voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders.

"Dit is ronduit schandalig" ‼, reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. "Het moet tot op de bodem worden uitgezocht door de politie. Het is vreselijk voor de betrokkene en lijkt opnieuw een uiting van het snel verslechterende klimaat voor LHBT's in Rusland".

Volgens het COC moet het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rusland in november vooralsnog wel doorgaan. De koning zou de slechte mensenrechtensituatie van LHBT's, en de mensenrechtensituatie in het algemeen, bij president Poetin aan de kaak moeten stellen.

"Wie kan dat beter doen dan onze hoogste vertegenwoordiger. Laat de koning zijn veroordeling uitspreken tijdens het officiƫle bezoek komende maand", aldus Ineke. "Zo'n veroordeling zal de Russische president in het hart raken. Wat mij betreft gaan we op de tegenstander af, in plaats van weg te blijven".

Het COC is in gesprek met de Russische LHBT-beweging over eventuele vervolgstappen. Het COC sluit zich aan bij het voorstel dat diverse Rus- sische LHBT- en mensenrechtenorganisaties deze week aan het koninklijk paar doen ‼ De organisaties – waaronder het Russian LGBT Network, Amnesty Rusland en Greenpeace Rusland – geven aan dat ze prijs stellen op 't bezoek van de koninklijk paar en nodigen hen uit om tijdens hun Ruslandreis een bezoek te brengen aan mensenrechtenorganisaties, opdat ze een compleet beeld van de situatie in het land te krijgen.

Ineke pleit er voor om het vriendschapsjaar om te dopen tot protestjaar. "Wat ons betreft is er op dit moment geen reden om feest te vieren met een land waar mensenrechten van LHBT's met voeten getreden worden", aldus Ineke.

Het COC organiseerde, met collega-organisaties, dit jaar twee grote demonstraties tegen de Russische anti-homowet.

bronnen: COC.nl – COC Nederland / NOS.nl