dinsdag 1 oktober 2013

Servië | President vreest dat verbod op Gay Pride Servië uit de EU kan houden


                     
Enkele dagen na het verbod van de Gay Pride in Belgrado roept de Servische president Tomislav Nikolić op om onmiddelijk te starten met de voorbereidingen voor een Gay Pride in 2014. Het verbod kreeg scherpe kritiek van de EU.

Normaal gezien moest de Gay Pride dit weekend uitgaan in de Servische hoofdstad maar de optocht werd vorige week verboden. Tijdens een tussenkomst op de staatstelevisie ontkende premier Ivica Dacic dat er hiermee toegegeven werd aan de dreigementen van extreem-rechts. Het verbod zou er gekomen zijn omdat de veiligheid zaterdag tijdens de optocht mogelijk in het gedrang zou komen.

Tijdens de laatste Gay Pride in 2010 braken er verschillende onlusten uit en werden winkels geplunderd en brandjes gesticht door nationalisten.

De Servische president roept nu op om onmiddellijk met de voorbereiding te beginnen zodat de Gay Pride volgend jaar wel kan doorgaan. Hij vreest dat het verbod van afgelopen zaterdag een negatieve impact zal hebben op de gesprekken die de toetreding van Servie in de Europese Unie moet voorbereiden. Die gesprekken beginnen in januari. Hij raadt aan om alle belanghebbenden organisaties, van veiligheidsagentschap- pen en media tot NGO's en internationale instituten om op tijd met de voorbereidingen te starten.

"We hebben nu een situatie waar het verbod op een niet zo belangrijk evenement onze reis naar de Europese Unie in gedrang kan brengen", zo zei Nikolic. Hij verwees daarmee naar de veroordelingen van verschillende Westerse ambassadeurs na het verbod op de Gay Pride.

Michael Davenport, die aan het hoofd van de EU-delegatie in Servie staat, liet al weten dat het verbod zal meespelen in het rapport over een mogelijke toetreding dat aan de Europese Commissie wordt overgemaakt.

In 2009, 2011 en 2012 werd de parade ook verboden nadat de politie verklaarde dat ze de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen.

In 2001 werd de eerste Gay Pride in Belgrado vroegtijdig stop gezet toen tegenbetogers slaags geraakten met de politie. In 2010 ging de optocht wel door maar enkele duizenden tegenstanders bekogelden de deelnemers met stenen en andere voorwerpen.

Zie ook:  Servië – President Tomislav Nikolić | "Start nu met voorbereidingen van Gay Pride 2014" ‼

bronnen: GayLive.be / YouTube