vrijdag 21 februari 2014

Afrika · Mozambique | Joaquim Chissano: "Meer respect voor Homoseksuelen"

De oud-president van Mozambique, Joaquim Chissano, heeft Afrikaanse leiders opgeroepen om de woorden van Nelson Mandela niet te vergeten en te vechten voor gelijke rechten, aldus GayStarNews.com.

Chissano wil dat Afrikaanse landen stoppen met het introduceren van strengere straffen op homoseksualiteit en meer respect tonen  Chissano was de president van Mozambique van 1986 tot 2005. In zijn tijd als staatshoofd transformeerde hij het door oorlogen verscheurde Mozambique in een van de meest succesvolle democratische staten in Afrika.

Deze week reageerde Chissano in een open brief op de strenge anti-homowetten in Nigeria en Oeganda. In zijn brief schrijft hij: "Ik moedig lei– ders aan een duidelijke stelling in te nemen voor fundamentele mensenrechten, en de vrijheid te vergroten"  Volgens de oud-president moeten Afrikaanse leiders 3 prioriteiten hebben om vooruitgang te boeken. "De emancipatie van vrouwen en gelijkheid tussen de geslachten; de rechten en emancipatie van jongvolwassenen en jongeren; de seksuele gezondheid en rechten van alle mensen".

Hij voegde daaraan toe: "Dit betekent simpelweg dat iedereen vrijheid moet krijgen - en de middelen - om geïnformeerde beslissingen te maken wat betreft seksuele gezondheid, trouwen en kinderen krijgen zonder dat daar enige vorm van discriminatie, dwang of geweld aan te pas komt". Volgens Chissano kan men niet langer discrimineren op basis van leeftijd – geslacht – afkomst – seksuele oriëntatie en genderidentiteit als men vooruitgang wil boeken. "We moeten iedereen tot zijn of haar volle potentie inzetten".

Chissano dringt Afrikaanse leiders er op aan om de mensenrechten en vrijheden te respecteren en "Mandela's onsterfelijke woorden na te leven"

bronnen: Gay.nl / GarStarNews.com